МненияПод ножа

Двата лева с логото на европредседателството още не са в обръщение

БНБ пусна две монети по този повод и Facebook не остана по-назад и издаде ШИТcoin

Възпоменателната десетачка се продава за 66 лева

Българската народна банка пусна в обръщение на 2 януари две нови монети, по случай българското председателство на Съвета на Европейския съюз – една възпоменателна и една обменна. Това се каза в официално съобщение от институцията. Десетачката със златно покритие трябваше да се предлага от вторник на касите на БНБ и Дружеството за касови услуги и в Пловдив, но репортерската ни проверка показа, че няма доставка. Същото важи и за новата монета от 2 лева.

Разменната монета е с номинал 2 лева и е изсечена в тираж от 500 хиляди броя. На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2“, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „левa“. Буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг. Годината на емисията, „2018“, е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „левa“.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположено логото на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018; околовръст надписи „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“.

Възпоменателната монета е сребърна с нанесено частично позлатяване от двете страни На лицето й е изобразена емблемата на БНБ, а на гърба – логото на българското председателство. Тя има нумизматична стойност, струва 66 лева и ще се продава само по една на клиент.

Част от нумизматите в Пловдив, които са потърсили монета във вторник, твърдят, че са им искали капаро, за да им запазят при доставката.

С възпоменателните монети ще се даруват високите гости от Европа по време на председателството. Припомняме, че те ще получат  и електронен вариант на тефтерчето на Апостола на Свободата.  

В отговор на новия тираж на БНБ Facebook пусна три нови биткойна и ги кръсти „ШИТcoin“. Те са представени като: „Националната Европрецедателска Криптовалута". Състои се от три ШИТноминала, а именно: ШИБ, ШИШ и ШИЦ, но не се търгуват поотделно, а са винаги в свят, националноотговорен и инцестен триумвират,“ разказавт създателите им в социалната мрежа. Копират ги редица медии, но за сега не е ясно, кой е авторът им.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина