МненияПод ножа

Цирк „Воленски“

Текст: Аня Петрова

Карикатура: Биляна Янкова

Деца не раждат гладните утроби.
Ще се стопим…
До три синджира роби.

/Добромир Тонев/

Като в един истински цирк, желая да си ме представите като водещ. Искам да погледнете добре осветената сцена и всички животни, зад клетки, гладни и жадни, наредени там. Клоуните също, с натъжени лица, разсмиват ви по заповед, а вие ухилени до уши им ръкопляскате. Добре дошли в цирк "Абсурдистан" – тук всичко е забранено, но само за избирателите, а другите – те си имат имунитета.

Що е то по-абсурдно от това да нахлуеш във ВУЗ? Да го направиш два пъти в рамките на седмица. Кое е по-абсурдно от това? Втория път да е в деня за избори. Да, да приковеш всички погледи, тъй като си главно действащо лице в цирка ни, в театъра ни, в политиката и къде ли още не. Волене, Волене, всички знаем с какво ти римуват името последно време. Бях сигурна, че появата на дете в живота ти ще промени държанието, но явно не се получава винаги така. Човек се раждаш, човек и умираш, а други са просто Волни птици, ,кръжащи над моите връстници и вашите деца. Обвиняващ ги в употреба на наркотици, обръщащ се към тях с думи от рода на "курва" и чоплещ достойнството им с нокът. 

Хората на изкуството били хомосексуалисти, така ли? Да, за това и децата в НАТФИЗ са решили, че ако това продължава по същия начин, то те ще напуснат страната? Не гоним ли достатъчно младите, че с гегата ни се налага да им прекъсваме занятията, едва ли не питайки ги какво още правят тук. Защо направо не създадем акция от рода на Българската коледа и не им съберем пари за самолетни билети към чужбина? Не ги е срам да стоят в родината си. Не ги е срам да се трудят за културата ни. Оная култура, която Н.Ц.В. Волен Сидеров е забравил на някое стъпало по Смирненската стълбичка.  Не знам какво е да живееш с такава омраза в сърцето, но и никога не искам да разбера. То не бяха викове, то не бяха истерии и макар да са ме учили, че на всичко се отвръща с добро, то не един шамар заслужава този човек. Заслужава сваляне на имунитета и просто да го затворят сам сред тези хомосексуални артисти, сред хората, които някога е нагрубил и тези, които не са могли да го погледнат, заради едното документче. 

НЕ, няма да бъде цирк! А ако все пак той пребъде, то от името на всеки млад човек, отказвам да бъда част. Отказвам да бъда в клетка, отказвам да бъда клоун. Отказвам да ми се дават заповеди от човек, който се нуждае от бяла риза. Отказвам да се нарушава правото ми да уча и творя, да бъда и да успея в България. В най-лош случай, Терминал 2 ни е на крачка разстояние. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина