Частни инвеститори бутнаха паметник на културата неправомерно

Под ножа

Унищожиха бижуто на „Цар Асен”, въпреки, че бяха задължени да укрепят и запазят фасадата

НИНКН: Съгласувахме проект за укрепване. Направили са категорично нарушение

На ход е Инспекторатът към Министерството на културата

Днес...... и преди годинаПловдив загуби безвъзвратно поредно архитектурно бижу. Частни инвеститори събориха нерегламентирано къща- паметник на културата, за която сме писали няколко пъти и чиято съдба следим от повече от година. Предпочели лесното решение на въпроса, собствениците на имота на улица „Цар Асен” решиха да сринат великолепната фасада, вместо да я укрепят, каквото задължение имаха. Това се случва точно в мига, в който защитниците на културното наследство и архитектурните гилдии в цялата страна се бунтуват срещу поправките в Закона, които ще доведат именно до ситуации като тази, с която ви занимаваме днес- унищожаване на естетика и история.

Инвеститорите в този имот по проект трябваше да оздравят и запазят фасадата, като надградят над нея още няколко ката, какъвто е примерът със сградата на бившия ресторант Скерцо, от другата страна на улицата. Това бе и проектът, който бе одобрен и съгласуван от НИНКН. От Паметниците на културата изрично подчертаха още преди година пред Под тепето, че фасадата трябва да бъде запазена, с което се ангажираха и самите инвеститори. Завчера обаче те са съборили почти всичко. Остава за доунищожаване една малка част от лицето на „покойната красавица” откъм „Цар Асен”.

Това е категорично нарушение. Имаха за задължение да съхранят фасадата, както е по одобрения от нас проект. Във варианта, който ние съгласувахме, проектът им за укрепване отговаряше на всички правила. Съборили са фасадата, а нямаха право да го правят, коментира пред Под тепето Жана Джугаланова от НИНКН. Сега следва да се задейства Инспектората към Министерството на културата. Инспектори трябва да посетят обекта и да напишат съответния акт за нарушението. И евентуално да спрат новото строителство до възстановяване на фасадата във вида, в който е била. Но тя вече няма да е автентична. Каквито и санкции да се стоварят върху частните инвеститори, резултатът е тъжен, много тъжен за града ни. Вписваме поредна жертва в черния списък на затритото културно наследство.

Споделете ни във:

24 thoughts on “Частни инвеститори бутнаха паметник на културата неправомерно

  1. Както всичко друго в тази гламава държава с овчи народ, и този абсурд „приключи“ в срок…!

  2. До учудения общинар.
    Абе защо не вземеш да прочетеш ЗУТ и ЗКН,че да разбереш за какво става въпрос?
    Ама нали сте свикнали да се скатавате и друг да ви върши работата.

  3. Точно защото е частна собственост трябва задължително да бъде поддържан имота, ако не е частен -то трябва да бъде поддържан, ако „инвеститори“ го прекопаят , пак трябва да бъде реставриран, ако “ неволно“ го съборят – пак трябва да го изградят .
    Само това последното едва ли ще се случи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.