Частни инвеститори бутнаха паметник на културата неправомерно

Под ножа

Унищожиха бижуто на „Цар Асен”, въпреки, че бяха задължени да укрепят и запазят фасадата

НИНКН: Съгласувахме проект за укрепване. Направили са категорично нарушение

На ход е Инспекторатът към Министерството на културата

Днес...... и преди годинаПловдив загуби безвъзвратно поредно архитектурно бижу. Частни инвеститори събориха нерегламентирано къща- паметник на културата, за която сме писали няколко пъти и чиято съдба следим от повече от година. Предпочели лесното решение на въпроса, собствениците на имота на улица „Цар Асен” решиха да сринат великолепната фасада, вместо да я укрепят, каквото задължение имаха. Това се случва точно в мига, в който защитниците на културното наследство и архитектурните гилдии в цялата страна се бунтуват срещу поправките в Закона, които ще доведат именно до ситуации като тази, с която ви занимаваме днес- унищожаване на естетика и история.

Инвеститорите в този имот по проект трябваше да оздравят и запазят фасадата, като надградят над нея още няколко ката, какъвто е примерът със сградата на бившия ресторант Скерцо, от другата страна на улицата. Това бе и проектът, който бе одобрен и съгласуван от НИНКН. От Паметниците на културата изрично подчертаха още преди година пред Под тепето, че фасадата трябва да бъде запазена, с което се ангажираха и самите инвеститори. Завчера обаче те са съборили почти всичко. Остава за доунищожаване една малка част от лицето на „покойната красавица” откъм „Цар Асен”.

Това е категорично нарушение. Имаха за задължение да съхранят фасадата, както е по одобрения от нас проект. Във варианта, който ние съгласувахме, проектът им за укрепване отговаряше на всички правила. Съборили са фасадата, а нямаха право да го правят, коментира пред Под тепето Жана Джугаланова от НИНКН. Сега следва да се задейства Инспектората към Министерството на културата. Инспектори трябва да посетят обекта и да напишат съответния акт за нарушението. И евентуално да спрат новото строителство до възстановяване на фасадата във вида, в който е била. Но тя вече няма да е автентична. Каквито и санкции да се стоварят върху частните инвеститори, резултатът е тъжен, много тъжен за града ни. Вписваме поредна жертва в черния списък на затритото културно наследство.

Споделете ни във:

24 thoughts on “Частни инвеститори бутнаха паметник на културата неправомерно

 1. защо плюете общината, тя няма нищо общо това е частна собственост, задължение на НИНКН И АРХ.дЖУГАЛАНОВА да контролират изпълнението на това което е предписано, но те не го правят от дълги години, само взимат рушветите

 2. В стария град в Пловдив масово събарят фасади и слагат нови прозорци-ужасно е .Архитектурно бижу със съвременна безвкусица

 3. В тази сграда,прилежаща някога към трите сгради на Музикалното училище,се провеждаха уроците по виолончело,цигулка и солфеж,а отзад в сутерена беше физкултурния салон.В централния салон всяка година бяха изпитите по специален предмет-инструмент.Години младост и спомени!Тъгувам,жалко за хубавата сграда! Трябва да задължат инвеститорите да възстановят това бижу!

 4. Излиза че общественото мнение е единствения коректив в случая. Общинските служби и чиновници са представители на обществения интерес. Ако не си вършат работата – трябва да бъдат гонени. Не бива да се примиряваме с порочните практики на дебилната българска псевдо управленска и псевдо бизнес класа, които вършат престъпления заедно. Сега е моментът гражданското общество да надигне глас. Мълчанието е знак на съгласие.

 5. А строежът е на метри от общината и се вижда от прозорците. Виждало се е, когато са събаряли последните останали външни стени. Същите външни стени, които залепени за чисто новата сграда, трябваше да създават илюзията, че паметникът е съхранен. Вътрешните стени и покрива бяха съборени по проект.

 6. Често срещана практика в мутро-олигархичните общества – събарят паметници на културата, плащат си глобата и вдигат после поредния кичозен хотел, бизнес-център или частен палат. Не им пука за общественото мнение, нито за закона, защото имат пари, с които да подкупят когото трябва.

 7. Ще се задейства инспектора, ше почеше, ше пръдне, ше се огледа и ослуша за рушвет ( почерпка) и дълбокомудрено ше заключи: НЯМА КОНСТАТИРАНИ НАРУШЕНИЯ.
  И всичко ще приключи благополучно.

 8. Поредното парвеню, помислило се, че стои над закона..
  Това е собственикът.. видно от предишните коментари..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.