МненияПод ножа

Босът на Роза импекс рестартира мегаломанския си проект на Понеделник пазара, с който ще скрие Трихълмието

Почетният гражданин Димитър Георгиев е започнал да работи по реализирането на бетонната си амбиция с председателя на КАБ Петко Костадинов

Общината и Министерството на културата не са склонни да позволят гигантско строителство върху изключителната археология, което ще засенчи Античния театър с обемите си

Проектът на инж. Георгиев, който взриви обществото преди две годиниПочетният гражданин показва какво е откупил от банката и какви почетни намерения има за това мястоОбявеният наскоро за почетен гражданин на Пловдив- инж. Димитър Георгиев е рестартирал проекта си за мегаломански билдинг върху археологията край Понеделник пазара, дочу Под тепето. Архитектурните среди и администрацията са на нокти от слуховете, че бизнесменът отново напира да реализира бетонната си амбиция, която ще скрие голяма част от Трихълмието от южната му страна и ще осакати визуално Античния театър с обемите си. А и се е ангажирал с нов архитект, при това не кой да е- председателят на КАБ Петко Костадинов. По непотвърдена информация, първоначалният проект за великански хотел на 7 етажа с търговска част започва да се изменя, но обемите на застрояването вместо да намаляват, се увеличават. Проверка на Под тепето в общината установи, че на този етап не са входирани документи за инвестиционни намерения или пък конкретен проект. Но от средите на архитектите издават, че в момента собственикът на „Роза Импекс” работи активно по това. Наши източници в Министерството на културата ни издадоха, че проектът на инж. Георгиев за великанска сграда с 28 хиляди квадратни РЗП и асансьор до върха на Трихълмието, който буквално взриви общественото мнение още с представянето му преди точно две години, е качен на трупчета във ведомството и вероятно ще остане така. И че от МК клонят по-скоро към отпадане на застрояването върху археологията, която според експерти е с национално значение. Такова било и заключението на специалистите след последната комисия на обекта.

Припомняме предисторията по придобиването на апетитния имот край Понеделник пазара. На негово място имаше бетонено скеле за бъдещ Археологически музей на Пловдив. Теренът бе общински, но след странен необслужен кредит от страна на администрацията към Хеброс банк в бурните дни от управлението на Иван Чомаков, финансовата институция взема парцела барабар с бъдещия музей в него. Тогава идва инж. Георгиев и го купува от банката. Прави изключително мащабен проект с нещо като Айфелова кула, която да стига почти до върха на Трихълмието. Организира обществен дебат в собствения си офис, в който участвали тогавашният кмет Иван Чомаков, главният архитект Емилия Божкова, бившият областен Тодор Петков, зам.-кметовете, общо 100-тина души. Нямаше нито едно възражение по така представения проект, отбелязва бизнесменът. Възражения няма и в общинския съвет. Самата общественост обаче  се наежва до крайност. Това се случи и със старта на предния проект, който седи на трупчета в Министерството на културата. Той Айфелова кула нямаше, но имаше асансьорни устройства, които да се движат покрай самото тепе.

Очаквайте продължение по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

20 коментари

  1. Свинщините започнаха продължават с лавинообразна скорост ! Замисляте ли се за протести и оставка на тия гадове ???

  2. Все едно някой ще се съобрази с нашето мение….Целта е да се унищожи всичко ценно, всичко старо, всичко което може да говори за значимостта на града преди и сега. Имат си план гадовете и дерзаят. А на българина от край време най-лошата черта му е подкупността.

  3. Продажната община с архитектите си ( руменовци и другите алигатори) ще „подготви“ тихомълком и под секрет пъклените си дела и хоп…. нещо цъфнало и вързало и вече няма как да го махнем…. гадове долни, ебахте мамамата на Пловдив

  4. Просто не вярвам на очите си! Нали това е някаква бетонна шега?! Стига с тия хотели, да разкприят археологията на този терен и да забранят за винаги да се строи там!!! Терена де се прехвърли на общината и да се направи музей на открито по подобие на Рим.

  5. Това е бетонна кофа, никакъв прект не е това. По никакъв начин не хармонира с околното пространство, а го задушава. Какво строителство върху римските полони и ромски руини?!?! Да разкрият архиологията за всички и да не се разрешават такива глуповати намерения. Върху терена няма как да се строи така или иначе.

  6. Ами никой няма против да инвестира. Кой критикува хотела му в Хисар? Да инвестира в производство. Например на розово масло. Защо трябва непременно да задръсти центъра с тоя мастодонт?

  7. Пожелавам успех на такива като него,хора които искат да инвестират ,а завистници винаги има и то платени….Никой не казва колко ще инвестира,колко работни места ще открие,и т.н. Но явно вече конкуренцията не спи ,а се работи срещу такива проекти.Някой има има интерес от такива платени статии….кой ли?

  8. В културните страни под охрана са и градските пейзажи. В България има специална промяна в закона, поръчана и платена от подобни инвеститори, дори архитектурата да не се оценява. Първо се одобрява план с един червен пунктир и няколко цифри, после се гледа, дали проектът отговаря на цифрите. Единствената защита е в някоя поредна криза. Така е оцеляла Копривщица, богатите копривщенци се изнесли в столицата, градецът западнал и се запазил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина