МненияПод ножа

Адвокатът на Габриела Медарова: Вендета ли е това?

Обвиняемата е лице с висока обществена опасност, заяви прокурорът, с което разплака 20-годишната танцьорка в съдебната зала

Орлин  Търновалийски: Тази млада жена е виновна и трябва да бъде осъдена. Но справедливо, в дело по същество. Днес не четем присъда, а гледаме мярка за неотклонение

Габриела обяснила, че се качила в колата, тъй като нямала пари за такси. Била глобена вечерта на работа и не й било платено

Тази млада жена е виновна. Тази млада жена трябва да бъде осъдена. Но справедливо. Законът не трябва да се прилага жестоко, както смята някой, а справедливо. Днес не четем присъда, а гледаме мярка за неотклонение. Това каза в пледоарията си адвокат Орлин Търновалийски, който защитава 20-годишната Габриела Медарова, обвинена в три престъпления- управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, както и на наркотични вещества и за причиняване по непредпазливост на значителни имуществени вреди при управление на моторно превозно средство. Когато общественото  мнение влезе през едната врата, съдът трябва да напусне през другата, допълни пред Темида адв. Търновалийски в коментар относно медийния интерес към съдебното заседание и изказванията преди него, включително и това за жестокостта на закона при подобни казуси, дошло от главния прокурор Сотир Цацаров по-рано през седмицата в Пловдив.

Самата Габриела се разплака на няколко пъти пред съдията и трепереща заяви, че много съжалява за случилото се. Благодаря на Господ, че нямаше жертви и пострадали. Няма повече да се кача на кола. Искам при семейството си. Много, много ми е тежко, обърна се момичето към Темида с молба да бъде пусната на свобода с по-лека мярка за неотклонение.

Преди нея и адвоката й, прокуратурата категорично поиска обвиняемата да бъде задържана под стража. Представителката на държавното обвинение обясни, че всички доказателства сочат именно Медарова като причинител на катастрофата, при която бяха потрошени 10 коли, а щетите от нея възлизат на над 40 хиляди лева.

Няма съмнения, че Габриела е била зад волана на БМВ Х5, с което са нанесени щетите върху другите коли край Оазис 4. Има единствен отпечатък на шофьорското място в автомобила, и той е на обвиняемата. Освен това в показанията си приятелят на танцьорката Пламен Николов заявява, че тя е взела автомобила да иде на работа, а после му е разказала за ПТП-то. Друг свидетел пък разкрива, че чул шума от катастрофата и видял, че Габриела Медарова идва от БМВ-то, като тя била единствената в близост до ПТП-то. По-късно самата Габриела си признава пред полицай, че е била зад волана на въпросния джип.

Стана ясно още какво се е случило, преди момичето да се качи в колата и да потегли от нощния клуб, в който работи. Свидетелят Николай Тихоманов разказва, че Габриела е пила сериозно количество водка в заведението. Черпили я. Нещо, което тя самата не крие в показанията си. При първоначалния разговор с полицая, отзовал се на местопроизшествието, се опитала да му внуши, че е пушила марихуана след инцидента. В последствие обаче си признала, че го е правила преди да се качи в колата.

Прокурорът заяви пред съда, че имало опасност Габриела Медарова да се укрие или извърши друго престъпление, заради което иска най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемата. Тя има постоянен адрес, но не пребивава трайно на същия. Пребивава в дома на приятеля си, каза представителят на държавното обвинение. И допълни, че веднага след катастрофата, Медарова се е опитала да прехвърли вината на майка си с обяснението, че й била дала автомобила. Майка й обаче отрекла. По думите на прокурора, дъщеря й се обадила по телефона и я помолила да дойде на място и да лъжесвидетелства, а тя отказала. Тезата си за опасността от извършване на друго престъпление от прокуратурата се опитаха да защитят с това, че през март Габриела Медарова е паркирала неправилно и не е платила все още глобата си.    

Обвиняемата е лице с висока обществена опасност, каза на финал представителката на държавното обвинение. А 20-годишната танцьорка се разплака, щом чу определението за себе си.  

Объркан в какво производство сме. Сякаш се намирам на дело по същество, вдигна рамене в началото на пледоарията си адв. Орлин Търновалийски. Ние не спорим за предположението, че подзащитната ми е извършила престъпленията, в които е обвинена. Имаме нейните самопризнания. Не споря по обосновано предположение по трите обвинения. Факт- трите деяния са извършени. Но къде са доказателствата, че Габриела Медарова може да се укрие или извърши друго престъпление. Да, карала е. Да , пила е преди това. Но днес не четем присъда. Ако неплатената глоба е тежко престъпление, това я прави обществено опасна ли, попита адв. Търновалийски.

Той поясни, че клиентката му има постоянен адрес в Тракия, живее при родителите си. И попита от кога е неприемливо младо момиче да посещава приятеля си. Мотивите на Габриела да се качи въпросната нощ зад волана след употреба на алкохол били чисто финансови- нямала пари за такси. Била глобена вечерта на работа и не й било платено. Останала без нито една стотинка в джоба си.

Вендета ли е това? Ако я оставите в ареста ще спрат ли престъпленията по пътищата в България. Тя ще получи своето наказание, но в дело по същество, а не в мярка за неотклонение, завърши Търновалийски.

Съдът бе категоричен. Няма опасност Габриела Медарова да се укрие, още по-малко реална такава. И няма опасност да извърши друго престъпление- неосъждана е и има само едно административно наказание. След което пусна на свобода обвиняемата срещу сериозна парична гаранция- 20 хиляди лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Не бъдете толкова строги с детето на мама и тати.Две години условно и отнета книжка за още толкова,с покриване на щетите.Прекалено оптимистичен ли съм?

  2. Ne, te ne sa opastni za Obshtestvoto, pushat si trevichka, za da si uspokojvat bolnite mosazi. Inache v nervnoto s antidepresiva, nali??? Ot mart ne si platila globata za kolata, ili? Ne, tova angelche da raboti do dupka i da si plati dalgovete, kakto i na horata za nanesenite ot neja materialnite shteti. Ostanaloto e SMEHORIJA!!!! I prazna retorika!!!

  3. Голям спец „“Адвокатът на Габриела Медарова: Вендета ли е това?““ ама се чуди как така има за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ – НАКАЗАНИЕ. Къде си „учил“ бе сульо, в кой ЮгоИзточен Университет Странджа-Сакар? Не знаеш ли, че ЕДНА кола ако нахендриш – плащаш (чупи-купи); ВТОРА – също, а нататък другите да не би да са … гратис, безплатни? Така „доброто дете“ като го изтървем следващия път ще попилее 22 ‘фтомобили с кеф

  4. „обвинена в ТРИ (?!?) престъпления- управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, както и на наркотични вещества и за причиняване по непредпазливост на значителни имуществени вреди при управление на моторно превозно средство“ = УМНОЖЕНО ПО ДЕСЕТИНА ОТДЕЛНИ ПОСТРАДАЛИ! НАВСЯКЪДЕ ПО ЦИВИЛИЗОВАНИО СВЕТ ТОВА СА ДЕСЕТ ОТДЕЛНИ КАЗУСА ЗА ПРИСЪДА. КАК ТАКА НЕ СЕ Е СПРЯЛА СЛЕД ПЪРВОТО „ПТП“? А? КАЗА ЛИ НяЩО?

  5. Какво ли питам, след като родителите й заявяват, че е „добро дете“, което не пие и не се дрогира, а е хваната пияна и с наркотици в кръвта, според тях, това нещо не се брои, така ли?! Да благодарят ли сега съседите, че никого не е убила още?! Идиотска държава с идиотско правосъдие – рай за нагли сводници и проститутки !!!

  6. Що за идиотия да се оправдават разни кифли с нервните си разстройства, и да си го изкарват на хората, които имат само това нещастие – да живеят с нея в един комплекс?! Какви са тия лигли и парцалетки, бе, хора, откъде се навъдиха такива безумни, лъжливи, театрални и нахални?!

  7. Ядосана била лиглата на управителя на заведението, не й бил платил видиш ли – ами, защо неговата кола не е блъснала, ами на още десет човека, които не са причинили на нея „ядовете“?!

  8. А загрижените родители на „доброто“ дете ще съберат ли веднага пари за глупостите и грешките на детето за компенсация на собствениците на разбитите коли и на нервите им?!Важно е да се знае кога хората с разбитите коли ще си получат парите!!!Какво ни интересува, че между разбитите коли е бил и нейния джип, ако изобщо е неин, а не е примерно на гаджето й Пламен Николов – това да не би да я оправдава?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина