МненияПод ножа

Адвокатите на „Одрин 8”: Складът ще бъде възстановен

Ще бъдат спазени всички изисквания на закона, гарантира адв. Гугушев

Граждани от инициативата „Да запазим тютюневия град”: Делото ще се бави, докато паметникът на културата падне сам. Това явно устройва всички

Адв. Стефан ГугушевРегионалният инспектор към Института Стоилка Игнатова В момента се работи по конкретен проект за възстановяване и надграждане на тютюневия склад на „Одрин 8”. Посъветвахме собствениците, да спазят всички изисквания на закона и всички предписания от институциите. Целта е в крайна сметка да се направи нещо, с което цял Пловдив да се гордее. Предвидена е част от старата част на сградата да бъде проектирана за музей, който да бъде дарен на общината. Фасадата ще бъде възстановена. Законът трябва стриктно да се спази в целия процес. Ние, като кантора, държим на това, иначе ще се оттеглим. Това заяви днес столичният адвокат Стефан Гугушев, поел защитата интересите на собствениците на полуразрушения тютюнев склад- паметник на културата на улица „Одрин 8”.

По думите на юриста излиза, че хората, които пратиха багерите да събарят така ценната постройка в почивен ден, изведнъж са се събудили и твърде много са се загрижили за културно-историческото наследство на града и за безопасността на сградата си. Та сега държат тя да бъде укрепена, заради което, по думите на адвоката, се обжалва и заповедта за спиране събарянето на склада в административния съд. Делото бе прехвърлено по компетентност в София, тъй като под тепетата няма структурирано регионално звено на НИНКН, а за града отговаря само регионален инспектор. Адвокатът почерта, че вече са направени действия в посока укрепването на сградата, въпреки че реални такива не са предприети на този етап. Не само това- собствениците на „Одрин 8” на практика избягаха от отговорност, като прехвърлиха дейностите по обезопасяване и укрепване на склада на местната администрация. Вчера с писмо те приканиха общината да се заеме с укрепването на онова, което остана от паметника на културата, за тяхна сметка.  

Как се стигна дотук- не мога да ви кажа. Поехме казуса само преди седмица и още навлизаме в него. В момента проверяваме цялата документация, голяма част от която си противоречи. Иначе има административен акт, който разрешава събарянето, издаден от Община Пловдив, обясни адв. Гугушев. Той гарантира, че всички задължения към общината ще бъдат погасени в последствие.

Неприятно изненадани от прехвърлянето на делото в София останаха граждани от инициативата „Да запазим тютюневия град”. Те присъстваха на заседанието в Административния съд днес. Това протакане на обжалване на заповедта за спиране на събарянето на сградата от страна на собствениците ще я разруши напълно. Тя ще падне сама, докато делото върви от съд в съд. Къде обаче е кметът в казуса? Той вече трябваше да сформира комисия, която да излезе с ясно решение и предложение как сградата да бъде укрепена, за да бъде спасена. Явно страните по този казус- и собственици, и община, чакат паметника на културата да падне, тъй като така е най-удобно, това ги устройва. Обществеността обаче това не я устройва, коментира Тони Стойчева от гражданската инициатива.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Само лъжат и мажат. Нищо няма да оправят и издигнат. Ще видите. Тоя ще го оправя, оня ще го оправя-пълни глупости, сградата ще си се срути и край с нея, не им пука нито на собствениците, нито на властите.
    Дори да се изгради отново, което няма да стане, тя няма да е същатащ. Дори да изглежда по същия начин, няма да е тази сграда!

  2. Какво стана с досъдебното производство, образувано от Окръжна прокуратура Пловдив? Разследването по случая беше възложено на отдел „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив. Кога ще има конкретни резултати от разследването? Тъй като 30дневния срок вече изтече, би било добре от „Под Тепето“ директно да зададете тези въпроси на страницата на прокуратурата. Сега те са на ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина