Светът на малките-големи пчелички

Под небето

Image title
Трудно е да сбъднеш мечтата си, но борейки се постигаш всичко. Това доказва Валентина Портева, която с много любов и желание създава дом, в който чрез метода на Монтесори помага на децата намерят своята индивидуалност и да се изградят като личности. Заедно със своя съпруг намират приказна къщурка за техните пчелички. Той е архитект и измисля най-подходящото оформление на мебелите, угодни за малчуганите. Няма остри ръбчета, всичко е от естествени материали, без пластмаса, за да може децата да имат близка връзка с природата.

Image title
Всеки материал е изработен по един път. Това учи децата да се изчакват и да подреждат реда си, за да използват даден монтесори материал. Едно на друго си правят забележка, както и на преподавателите, ако някой не е бил послушен и не е оставил предмета на мястото му и така дечицата се чувстват равни с възрастните.

Вторият етаж на къщата е голяма стая, в която са обособени 5 сектора. Битов, геометрични фигури, математика, четене, география и биология.

 Image title
В първия сектор е практическият живот, който хлапетата не използват, когато са вкъщи. Той буди най-голям интерес, защото не им е позволено да си играят с приборите за възрасни. В къщата те могат да преливат от каничка в чаша, да пресипват, да изпозват ножичка, която не е опасна. До това се намира рафтче с различни закопчавания, ципове, катарами, панделки, връзки, копчета, всичко, до което се допираме в ежедневието.

Image title
Във втория сектор децата могат да опознаят геометричните форми, като се докоснат до тях –  малко, голямо, грапаво, гладко, топло, студено. Учителите дават възможност децата да разбудят въображението си и да правят различни постройки с кубчетата.

Третият сектор е математика и там малчуганите събират, изваждат и броят.

Image title
Четвъртият е посветен на буквичките, с които децата изписват думички и се учат да четат.

Петият сектор е биология и география. Тук откривателите бродят из пътищата на България и Света. Учат градовете в страната ни, пренасят се в различни континенти. Запознават се с растенията и животните, които могат да срещнат по тези места. Опознават анатомията на човека.

Image title
Най-голямата страст за творците е кукленият ъгъл, в който се вживяват като актьори. А в кухнята творят кулинарни шедьоври от дървени плодове, сирене и кашкавал.

Още в крехка възраст на децата им поднасят обучение на два чужди езика – английски и немски. А физическа дейност развиват един път седмично с йога и всеки ден със щури танци.

Image title
Детето не започва да работи без подложка на масата или килимче на пода. Така дава знак, че това е неговото място и то е неприкосновено.

Къщата на Монтесори е от 1-ви май. Приемането на децата е станало постепенно, и то умишлено. Целта е била децата да свикнат дотолкова с материалите монтесори, че да може да помагат на следващите пчелички.

Image title
Къщата има всякакви забавни и образователни сектори и стаи. Има стая, в която малките сладури слушат приказки и музика от плоча и само ако се почувстват изморени могат да поспят и да се заредят за нови изживявания.

Много хора са харесали идеята и са помогнали безплатно и безкористно. Познати и непознати са се грабнали от идеята. Графитите на двора са създадени от момчета, идващи от София. А рисунките в къщата са направени от пловдивчани.

Image title
На двора стените са изрисувани в четирите сезона, пясъкът е кварцов, а тръстичките върху, които стъпват са също от естествени и безопасни материали, затова могат и да щъкат босички.

Светът на Монтесори е свят изкуство, образование и възпитание. Децата следват пулса на живота и вземат сами решения, контролирани от правдата. Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.