Наградиха шест проекта от изложбата 20 под 36

Под небето

Кураторите на фестивала Sofia Architecture Week 2013 избраха лауреатите

Ателие 3
Ателие 3
Шестте наградени проекта в изложбата 20 под 36, част от Sofia Architecture Week, бяха обявени официално. Жури в състав кураторите на фестивала арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев, и в присъствието на заместник-кмета по култура на Пловдив Стефан Стоянов, посочиха лауреатите във вернисажа на Главната.
Изложбата има за цел да подкрепи младото поколение български професионалисти в градското планиране, които тепърва се утвърждават на българската сцена.
Проектите са на тема Град на бъдещето. 20-те участници бяха селектирани след отворена покана на организаторите на фестивала към архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти под 36 години.
Мартина Радева
Мартина Радева
Първите трима – Мартина Радева, Станислава Марковска, Ателие 3 – арх. Мирослав Велков и арх. Доника Георгиева получават награда от Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC) обучение с два модула от световно признатата квалификация Green Building Professional. То ще се проведе през 2014 г. от лицензирани експерти на Български Съвет за устойчиво развитие. BGBC е единствената лицензирана организация в България за провеждане на обучения по водещите международни системи за сертифициране на сгради и градски структури.
Проект за библиотека на Мартина Радева.
Кураторите на SAW 2013 и жури на изложбата – арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев, за проекта:
Проектът на Мартина Радева показва иновативен подход за генериране на архитектурна форма, изхождайки от теоретичния прочит Станислава Марковска
Станислава Марковска
на отношението между книгата и човека. Проектът със сигурност не е цялостна разработка за сграда от началото до край, но това именно е едно от най-ценните качества на представянето. Авторът умишлено оставя отворен край за довършване на сградата през прочит на допълнителни неизвестни предпоставки.
Станислава Марковска – Хотел Никотиана/Scent of Tobacco – преустройство и реконструкция на тютюневите складове в Пловдив
Кураторите за проекта:
Проектът е свързан с едно от най-ценните и знакови квартали в колективното съзнание на Пловдив – тютюневите складове. Станислава Марковска представя един напълно реализируем проект за урбанистична конверсия на старите сгради, с уважение към съществуващата градска тъкан и индустриалното наследство на града. В същото време архитектурният проект не остава органичен от контекстуалните дадености, а креативно надгражда архитектурната форма.

Ателие 3 – арх. Мирослав Велков и арх. Доника Георгиева – Урбанистична регенерация на бреговете на Вълтава в Прага
Кураторите за проекта:

Тази урбанистична намеса разглежда реката като градски елемент с огромно значение и като самостоятелна екологична единица. Проектът възвръща интереса към природата в града и внася ново тълкувание на реката като публично пространство с потенциал през малки ниско-бюджетни намеси. Анализирани са и прилежащите градски структури, измежду които наследство от индустриалната революция. Подобни проблемни зони могат да бъдат наблюдавани в много български градове и подходът на проектантите към територията може да бъде използван и в локални ситуации.
Всеки от авторите на шестте наградени проекта получават безплатен достъп до лекциите в професионалния Форум на Sofia Architecture Week на 30.11 и 1.12.
Studio 8 и 1/2 – Библиотека в Чифте баня, град Пловдив
Кураторите за проекта:

Студио 8 и 1/2 предлагат една деликатна намеса в сградата Чифте баня в Пловдив, като поставят в основното помещение кръгла библиотека и място за сядане, четене, лекции и работилници. Социализацията на сгради със стойност на културно наследство, е сложна задача, с която настоящият проект се е справил, привличайки обществена енергия в една от най-старите сгради от Османския период на града.

Archcode – Владислав Горолов и Милена Костуркова – проекти за небостъргачи в Мюнхен

Кураторите за проекта:

Горолов и Костуркова гледат смело напред във времето през 2047 и надстрояват знаковите сгради на Мюнхен с небостъргачи. Предложението им е реакция на нежеланието на града да строи високи сгради и да остане компактен. Надстройките са високотехнологични сгради, които третират въпросите за градско земеделие и генериране на алтернативна енергия.

Archi+ – Лора Нуркова/Джорджо Полиджони/Найджъл Балдакино – публични пространства в залива на Ла Валета
Ла Валета е град, в който трудно биха могли да бъдат изградени нови публични пространства. Проектът внася публичното пространство в морския залив около града чрез понтонни мостове като дава възможност за разширяване и радикално променяне на съществуващите транспортни връзки и възприятието на градския пейзаж

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.