Под небето

Мтел обжалва заповедта на кмета за демонтаж на антени в града

Пловдив може да остане без мобилни комуникации, твърдят от телекома

Мобилните оператори се обединиха
Мобилните оператори се обединиха
Мобилтел обжалва пред съда заповедта на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, която предвижда демонтаж на базови станции на телекома в града. Компанията внесе в съда своята жалба, като паралелно с това информира с писма всички заинтересовани институции за последствията от практическото изпълнение на подобна заповед.
“Заповедта на кмета Славчо Атанасов противоречи на действащите закони и разпоредби в България, като предвиденото в документа премахване на базови станции в града на практика ще направи технически невъзможна работата в границите на общината”, гласи съобщение на Мтел, препратено до медиите.
Другите мобилни оператори GLOBUL и VIVACOM, също обжалват заповедите на кмета за премахване на базови станции в града. Става въпрос за общо 99 такива съоръжения.
Посочените в кметските заповеди базови станции представляват две трети от станциите на всички оператори, които са разположени в Пловдив. Ако те спрат да функционират, това ще доведе до претоварване на останалата част от мрежата в града, а оттам огромни трудности и на практика невъзможност да се провежда разговор. Това от своя страна ще направи недостъпни телефоните за спешни случаи, включително номер 112 през мобилните мрежи, ще възпрепятства работата на органите на полицията, пожарната и „Гражданска защита”, а също и работата на фирми, държавни и обществени институции и ще наруши ежедневието на гражданите и посетители на Пловдив, подчертават от Мтел.
Мобилните оператори в България спазват много по-стриктни норми за нивата на електромагнитно излъчване – от 45 до 100 пъти по-строги в сравнение с максимално допустимите стойности, препоръчани от Световна здравна организация и възприети в повечето страни от Европейския съюз. Няма научни факти, общи европейски стандарти или изисквания, които да налагат фиксирани зони около публични сгради при разполагане на базови станции, каквито се искат от общинската администрация в Пловдив. Причина за липсата на подобни изисквания е, че определянето на подобни зони би направило функционирането на мрежите в градските райони технически невъзможно. Защитните зони се определят във всеки конкретен случай според характеристиките на всяка антена. В този смисъл евентуално въвеждане на такива зони около учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски градини, ясли и детски площадки, би оставило всеки един град без мобилна комуникация, добавят от Мтел.
И трите компании са категорични, че всички техни съоръжения както  в Пловдив, така и в цялата страна не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина