“Лебедово езеро”, Васил Петров и звезди от Санкт Петербург сред изненадите от Пловдивска опера през ноември

Под небето

Пловдивската опера подготвя изключително силна и разнообразна музикална програма през ноември. Съвместен концерт с Васил Петров, Оперна гала със звезди на прочутия Мариински театър в Санкт Петербург и копродукция на балета „Лебедово езеро” в изпълнение с оркестър на живо са сред изненадите.

Новият проект "VOCALISSIMO" на  Васил Петров, сопраното Русалина Мочукова и оркестъра на Държавна опера – Пловдив представлява  красиво съчетание от хитови филмови теми, мюзикъли  и популярни канцонети, любими оперни и оперетни арии от  Лехар, Дворжак, Бърнстейн, Пучини, Гершуин, Легран  и др. композитори. Концертът с участието на българския Франк Синатра на 6 ноември. Диригент е Григор Богданов.

Изключителната Лариса Гергиева пристига в България, за да представи представи новите на Мариински театър в Оперна гала на 17 ноември. Пианистката е сестра на прочутия диригент Валери Гергиев и е Директор на академията за млади оперни певци към Мариинския театър за опера и балет в Санкт Петербург. В концерта ще се включат и известните български изпълнители Бойко Цветанов и Крум Гълъбов, а на сцената ще се качат и три хора – на пловдивските момчета „ Стефка Благоева”, Мъжки хор „Стефка Благоева” и хористите на Пловдивска опера.

В Мариинския театър се е състояла и премиерата на балета „Лебедово езеро” от Чайковски през 1895 година, а Държавна опера – Пловдив ще представи балета с оригиналната хореография на Мариус Петипа от преди 120  години единствено на 26 ноември в Дом на културата . Изненадата за почитателите на Чайковски е, че оркестърът на Пловдивска опера с диригент Диан Чобанов ще изпълни музиката на живо, което е рядкост за балетните спектакли напоследък. „Лебедово езеро” е копродукция със СофАртистс и на сцената ще видим Веса Тонова – прима на Софийска опера и балет, Овидиу Янку – балетен солист на Национална опера Букурещ, Игор Веланоски – балетен солист на Македонската опера и балет, както и балетната трупа на Държавна опера – Пловдив.

На 12 ноември в Концертна зала Пловдивските симфоници ще отбележат 80 години от рожедението на маестро Месру Мехмедов, който е бил главен диригент на Пловдивска филхармония  и загива в самолетна катастрофа в Цюрих през 1971 година.

Оперните солисти готвят „Най-известните оперни дуети” за поредицата Опера Бутик на 21 ноември, а Хорът на Пловдивска опера ще представи гала „Най-известните оперни хорове” на 20 ноември. И двата концерта са в Голяма зала в Дом на културата.

Пълната програма на Държавна опера – Пловдив може да намерите в сайта www.operaplovdiv.bg и на страницата във facebook. Билети за всички заглавия се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и в eventim.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.