Испански автор прави изкуство от букви, цифри и офис хартия

Под лупа

Интересуват ме дребните моменти в работното ежедневие като драсканиците, които правим, докато говорим по телефона, казва бившият администратор

Image title
Компютърни шрифтове обедини в нетрадиционна изложба в галерия „Сариев“ испанският автор Игнасио Уриарте. Изкуството му може да бъде отъждествено като офис арт. Игнасио работи 8 години в областта на бизнес администрацията и така осъзнава многобройните възможности за изкуство, които му дава офис пространството. И решава да смени професията си. В чернобелите серии и инсталациите си испанският художник, който живее в Берлин, използва канцеларски принадлежности като писалки, бележници и запалки. Изложбата „Букви и цифри“ анализира двата офис езика – на буквите и цифрите. Другата смислова линия в изложбата е посветена на офис хартията. Инсталацията „Бележници“ е деколаж върху 13 бележника. Всички страници са със скъсани ъгли. Линиите на разкъсване на всяка страница следват линията на разкъсване на предишната. Единствената „истинска“ рисунка на Игнасио е вид празен лист с рисунка на рамка – игра между двуизмерно и триизмерно, реален и имагинарен документ.
Авторът се представя за първи път у нас. Носител е на множество международни отличия, сред които наградата „Луди куратори“ от Братислава.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.