Под лупа

Бойко размаха пръст на кметовете, каза им какво НЕ трябва да правят

Премиерът спусна директива- никакви шмекерии с фондовете

Бойко размаха пръст на кметовете в панаира
Бойко размаха пръст на кметовете в панаира
Премиерът Бойко Борисов размаха пръст на кметове от цяла България днес по обяд в панаира. Министър- председателят каза на местните управленци какво не трябва да правят, за да усвояват фондове и да не разочароват Брюксел. Това се случи на годишното събрание на Националното сдружение на общините. С Борисов дойдоха всички ресорни министри, които имат пряко отношение към структурните фондове. Няма да позволя да бъдат спрени парите по оперативните програми заради действията на който и да е било кмет.Image title
Брюксел отпуши парите по различни програми заради силната политическа воля на правителство и сигурния одитиращ орган. Една част от вас си мислят, че могат да продължат да правят това, което са правили досега. Няма да стане. Затова сме ви подготвили информационна бележка, наръчник, в който е изброено какво не трябва да правите. Който от вас наруши и едно изречение от този наръчник, пари няма да получи, даде да се разбере Бойко Борисов. Сред забраните в наръчника Борисов посочи прякото договаряне, корупционните плащания, подкупи и рушвети, недеклариран конфликт на интереси, съглашателство за опериране и допълващи дейности, неподаване или отказ от оферта, участие на ротационен принцип и преразпределение на пазарите от страна на фирмите, небалансирани договори и подправени спецификации, както и включването на фиктивни доставчици и услуги.
Този, който си позволи да прави това, което не трябва да се прави, няма работа при мен, за да иска пари, категоричен бе премиерът. Заради никой от вас – малък, среден или голям кмет, аз няма да позволя да спрат парите, каза още Бойко Борисов. Той препоръча прякото договаряне в обществените поръчки само при смъртен случай. Прякото договаряне означава, че си се оцапал. Борисов предупреди кметовете да внимават с фалшивите фактури, които по думите му се хващали лесно. Стана ясно още, че който се издъни, сам ще отговаря пред избирателите си. Наруши ли градоначалник правилата, трябва да излизе пред населението и да каже: “Аз наруших правилата. Брюксел спря финансирането, а сега ще плащаме от собствения си джоб. Борисов не ми дава пари, но виновния съм аз. Ако стъпилите накриво кметове не правят това, премиерът обеща, че сам ще го стори. А хората ще ме чуят, да знаете, заклати главата той.
Размахването на пръст от страна на премиера се прие с различни чувства от хората в залата. Част от кметовете се кикотеха в шепи, други притеснени трепереха. Бойко се обърна лично към един от градоначалниците, който се усмихваше насреща му и набързо го сряза. После подчерта, че всички са партньори в усвояването на евро парите. 8 милиона умират от глад. Има 13 милиарда за усвояване, а всички работим за това, обобщи премиерът. После подхвана общинските кметове за проблемите със сепарирането на битовите отпадъци. Вярвам, че всички сте се справили с този въпрос, попита Борисов, а в залата настана шок и ужас.    А после предостави микрофона на кметицата на Смолян Дора Янкова, председателят на НСОБ. Убедихме се, че европейските пари не са лесни, заяви тя и добави, че усвояването им изисква огромен административен капацитет.
Добринка Михайлова от Одитния орган представи тристепенната схема, по която ще се извършва контролът при изработването на проектите и разходването на средствата. На първо ниво е предварителният контрол на управляващите, на второ -дирекция Национален фонд и последна е думата на одитния орган. Одитът ще се извършва на място, без никакви компромиси и на принципа на случайния избор.Фандъкова чу премиера и тръгна за столицата
Фандъкова чу премиера и тръгна за столицата
Някои от кметовете се подсмихваха по време на бойковото слово
Някои от кметовете се подсмихваха по време на бойковото слово

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина