АктуалноВластГласовеГрадътИзпод тепетоНовиниОбщина Пловдив

Много въпросителни след срещата за 81 дка в Отдих и култура

Липса на единомислие в комисията, която трябва да вземе решение относно бъдещето на частния парцел в парка

Много въпросителни относно бъдещето на 81-те частни декара в парк Отдих и Култура изплуваха след днешната среща между изпълняващия длъжността кмет Величко Родопски, представител на собствениците Тея Инвест, общински съветници и граждански организации.

На преговорите стана ясно, че дружеството, което притежава огромния терен в парка, все още не е представило своята оферта към Община Пловдив. Разбра се още, че то няма на този етап заявени никакви инвестиционни намерения за въпросния имот.

Въпреки това от администрацията и повечето от общинските съветници са на мнение, че Общината следва да защити зелената площ като това може да се случи по три начина – изменение на ОУП и промяна на предназначението на парцела, след което той да бъде отчужден; откупуване от собствениците, или разрешаване на минимално застрояване в границите на парцела.

„Всички сме на позиция, в която искаме тези почти 82 декара да бъдат спасени и там да няма застрояване. Спряхме се на три точки с възможности. Да изменим ОУП, за да стане парцелът „за озеленяване“, да разрешим на фирмата 15% застрояване, равно на около 20 декара, или да закупим този имот в рамките на 5 бюджетни години с авансово плащане. Цената обаче все още не е уточнена. Не знаем как нашата оценка е толкова висока – 34 милиона лева, тъй като това притеснява и гражданските сдружения. На следващата сесия пак ще събираме комисията, за да предложи как да спасим зелените зони, заяви след срещата в Общината заместник-кметът Величко Родопски.

Притеснение по точка 1 изказа и представителят на Съюз за Пловдив в преговорите Евелин Парасков, според когото едно евентуално изменение на ОУП е реално несигурна стъпка, която не гарантира, че собственикът на имота няма да процедира с инвестиционно намерение, докато върви този дълъг процес до едно евентуално бъдещо отчуждаване.

„Търсим варианти за решение на този сложен казус. Нужно е да бъде сключена сделка, която да гарантира, че тази зона ще остане зелена и няма да се презастрои, като разбира се бъдат удовлетворени всички страни. Собствениците до този момент са добросъвестни, тъй като не са предприели стъпки по застрояването на имота“, обясни Евелин Парасков от Съюз за Пловдив.

Независимият общински съветник Слави Георгиев репликира заместник-кмета Родопски и заяви, че няма единомислие в комисията по проблема, тъй като лично той е на мнение, че Общината не може да пожертва такъв огромен финансов ресурс точно в този момент.

„Нямаме единомислие има ли непосредствена необходимост от закупуването на този терен, тъй като към днешна дата няма инвестиционно намерение и няма никаква спешност това да се случи сега. Общината вече има финансови ангажименти за 144 милиона лева и е редно да помислим можем ли да си позволим ново финансово натоварване за чужди грехове. Има доста неизвестни хипотези за тази сделка и за това, защо тя трябва да се случи сега, точно в края на този мандат. Нека това решение се вземе от нов кмет и нов състав на Общински съвет. Още повече, че не знаем каква е офертата на собственика, а и храним много сериозни съмнения за оценката, с която разполага Общината – цели 34 милиона. Затова няма единомислие в комисията“, каза Слави Георгиев.

От гражданските организации, присъствали на днешната среща, също подчертаха, че липсва единомислие. Активистът Павел Начев заяви, че гражданската инициатива „За парка“ настоява само и единствено да се върви по точка 1, а именно изменение на ОУП и отчуждаване на парцела. Той заяви, че инициативата не приема другите две предложения на комисията – малко застрояване и откупуване.

Така казусът с бъдещето на въпросните 81 дка в парк Отдих и култура се заплете допълнително и какъв ще е изходът предстои да разберем в следващите месеци. Участниците в срещата подчертаха, че представителят на собствениците категорично е заявил, че няма как да се пристъпи към дарение от тяхна страна на имота.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина