Новини

Руската атака срещу Украйна бележи нова ера за Европа, смятат евродепутатите

По време на дебат относно руското нашествие в Украйна членовете на ЕП изразиха непоколебима подкрепа за Украйна и за усилията за сближаване на страната с европейската общност

Европейският парламент проведе извънредна пленарна сесия в Брюксел, за да оцени военното нападение на Русия срещу Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук говориха чрез видеоконферентна връзка от Киев. В дебата участваха и председателите на Европейския съвет и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, както и Върховният представител Жозеп Борел.

Откривайки дебата, председателят на Парламента Роберта Мецола заяви: „Днес се намираме в сянката, хвърлена от войната на Путин. Война, която не сме провокирали. Война, която не ние започнахме. Скандално нахлуване в суверенна, независима държава. От името на Европейския парламент осъждам по най-категоричен начин руската военна агресия срещу Украйна и изразявам солидарността си с всички страдащи и с всички жертви.“

„Ние ще се изправим. Няма да отвърнем поглед, когато борещите се по улиците за нашите ценности се изправят срещу огромната военна машина на Путин. Ще подкрепим юрисдикцията на Международния наказателен съд и разследването на военните престъпления в Украйна. Ще се търси отговорност от него“, добави тя.

Зеленски призовава ЕС да докаже, че е на страната на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви „в промеждутъка между ракетните удари“, че Парламентът и лидерите на ЕС сега трябва да „докажат, че ЕС е с Украйна“. „Днес говоря от името на гражданите на Украйна, които я защитават, като плащат най-високата цена“, продължи той.

Г-н Зеленски се спря на нападението срещу Харков, „градът с най-големия площад в страната, наречен „Площад на свободата“. „Тази сутрин две ракети удариха този площад на свобода“, при което загинаха десетки хора. Това е цената, която плащаме за нашата свобода. Отсега нататък всеки площад във всеки украински град ще се нарича „Площад на свободата“.

„Ние се борим за нашите права, за нашите свободи, за нашия живот, а в момента – и за нашето оцеляване. Борим се и за това да бъдем равноправни членове на Европа. Така че сега докажете, че сте с нас“, обърна се той към евродепутатите. „Докажете, че наистина сте европейци, и тогава животът ще победи смъртта, и светлината ще победи мрака. Слава на Украйна“.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук заяви пред евродепутатите: „Украйна защитава границата на цивилизования свят и ако Украйна падне, никой не знае къде ще спрат руснаците“. Той настоя, че най-добрият начин да се подкрепи Украйна „е истинското признаване на нашите европейски стремежи“.

„Това брутално, масирано нашествие в Украйна е неоправдано, непровокирано и се основава на подли лъжи, и се случва поради една-единствена причина: защото на площад „Майдан“ вие избрахте свободата, демокрацията и върховенството на закона“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като нарече инвазията на руския президент Владимир Путин „геополитически тероризъм“. Той увери евродепутатите, че Съветът ще анализира „сериозното, символично, политическо и, според мен, легитимно искане“ на Украйна за присъединяване към ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Това е момент на истината за Европа. Това е сблъсък между върховенството на закона и върховенството на оръжието, между ред, основан на правила, и открита агресия. Не можем да приемаме сигурността си за даденост, трябва да инвестираме в нея“. Тя подчерта, че „ако Путин се е стремял да раздели ЕС, НАТО и международната общност, той е постигнал точно обратното“.

„За да се постигне мир, трябват двама, а за война е достатъчен един, както показа г-н Путин. Ето защо трябва да увеличим много нашия капацитет за възпиране, за да предотвратим война“, заяви Върховният представител Жозеп Борел. „Защитата на върховенството на закона и укрепването на търговските отношения няма да са достатъчни, за да превърнем света в мирно място“, добави той.

Започна нова ера

Думата взеха всички лидери на групи в ЕП: Манфред Вебер (ЕНП, Германия), Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), Стефан Сежурне (Renew, Франция), Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА, Белгия), Марко Дзани (ИД, Италия), Ришард Антони Легутко (ЕКР, Полша) и Манон Обри (Левите, Франция).

Много евродепутати подчертаха, че руското нашествие в Украйна бележи началото на нова ера за Европа и света. Те осъдиха бруталната агресия на руския президент Владимир Путин и Кремъл и изразиха възхищението си от начина, по който украинската армия и народът устояват на нападението, борейки се за своята страна, свобода, демокрация и общоевропейски ценности.

Те също така приветстваха силния отговор на Европа на незаконното нападение, като приетите пакети от санкции, като същевременно подчертаха необходимостта да останат единни, за да продължат да се справят със сериозните предизвикателства пред тях.

Някои членове на ЕП препоръчаха да се признаят европейските стремежи на Украйна и борбата ѝ за свобода, като се активизира работата на ЕС за предоставяне на статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Други изтъкнаха значението на съвместното преодоляване на последиците от санкциите срещу Русия за европейската икономика, която все още се възстановява от глобалната пандемия, чрез осигуряване на подкрепа за най-засегнатите държави, както и за предприятията и гражданите. Накрая някои изтъкнаха необходимостта от приемане на украинците, бягащи от войната, и от споделяне на тази отговорност от всички държави от ЕС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ужас в капана на ЕВРОБАРДАКА по зле ще става!!! ЕВРОБАРДАКА И САЩ сега ни вдигат цените на петрола незнайно защо.Санкциите за Русия ли са?МАСОВ ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО.ПРЕДПОЧИТАМ РУСКИТЕ БОМБИ ДА СА НАСОЧЕНИ КЪМ АМЕРИКА И ВСИЧКИТЕ ИМ ПОСЛУШНИЦИ.ФРАНЦИЯ ГЕРМАНИЯ И ДРУГИ ФАШИСТКИ ДЪРЖАВИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина