АктуалноГрадътНовини

Общественото обсъждане като сесия на Общинския съвет /ВИДЕО/

Гражданите – малцинство

Здравко Димитров: Пловдив заслужава повече

Започна общественото обсъждане на намерението за теглене на дългосрочен кредит в размер на над 113 млн.лв. от управлението на град Пловдив. То се провежда в Заседателната зала на местния парламент.

Залата се върна към живот за пръв път от началото на пандемията, но по всичко прилича повече на сесия на Общинския съвет, отколкото на обществено обсъждане, поне що се касае до присъствието на пловдивчани, които не работят в администрацията. Тоест, гражданите са малцинство в залата.

На място са: кметът, заместниците му, районните кметове, почти всички съветници на града, групата на ГЕРБ се води лично от бившия кмет и местен лидер на партията Иван Тотев. Пълно е със служители на администрацията, както и политически лица от най-широк спектър.

Обсъждането се предава онлайн на страницата на Общинския съвет.

Според мерките за ограничаване на коронавируса, залата трябва да е заета на 50 на 100. водещият на обсъждането – секретарят на общината Ангелина Топчиева каза при откриването, че ако има още желаещи граждани да присъстват, организаторите са предвидили и втора зала.

В началото на събитието присъстващите са 72-ма.

Обсъждането започна с кратко обръщение от кмета Здравко Димитров, който първо благодари на присъстващите, после честити рождения ден на съветника и председател на групата на „Съюз за Пловдив“ Eвелин Парасков.

„Пловдив заслужава повече,“ така мотивира намерението за поемане на дългосрочен дълг градоначалникът, най-вероятно несъзнателно наподобявайки предизборния слогън на ДБ „България заслужава повече.“

Той отново напомни, че Пловдив се развива и в същото време се задушава от сателитните общини, а техните администрации се намират в центъра на града. Цитира пак статистиката, че на месец в града влизат над 5 млн. автомобила. Димитров заяви, че още преди една година администрацията е оповестила своето намерение за теглене на кредит за финансиране на важните инфраструктурни обекти.

„Градът няма вътрешен ринг, а дори и външен. Знаетеq Околовръстното все още не е завършено. Още повече, че то трябва да бъде разширено. Вижте какво се прави в София. Там дори локалите на новата Южна дъга са по-широки от нашето Околовръстно,“ коментира градоначалникът.

Здравко Димитров: Искаме подкрепа от пловдивчани за важните проекти за града

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев представя инфраструктурните проекти, които ще бъдат финансирани с дълга. За тях ви разказахме в статията – Днес е общественото обсъждане за нов общински заем на стойност над 113 000 000 лева. 

Райчев подчерта, че те не могат да бъдат финансирани по европейски фондове, а по време на презентацията изказа лично мнение, че според него реконструкцията на ул. „Митрополит Панарет“ може да бъде поета от общинската хазна.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че Пловдив може да си позволи такъв кредит и подчерта, че Общината има добър кредитен рейтинг.

Има постъпили 28 заявления за изказване по време на обсъждането, а на електронната страница на общината няма нито едно постъпило предложение или питане, съобщи Ангелина Топчиева.

Още по темата:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина