БългарияНовини

„Булгаргаз“ не бърза да получи дължимите 40 млн. лв. от „ТЕЦ Варна“

Близо 40 млн. лв. дължи на държавната компания „Булгаргаз“ дружеството „ТЕЦ Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщава „Дневник“.

Сумите са за неплатени доставки на газ за януари и февруари м.г. Това стана ясно от отговори на въпроси, които „Дневник“ изпрати до „Булгаргаз“, след като на 4 януари т.г. изпълнителният директор на компанията Деница Златева съобщи, че е заведено дело за събиране на задълженията.

Отговорите на зададените въпроси са подписани от началника на „Международен отдел“ в „Булгаргаз“ Кирил Мицев. В тях е посочено, че за събиране на просрочените задължения на 29 април м.г. е било заведено дело, което е насрочено за 3 февруари т.г. Оказва се обаче, че става дума за второ дело, като в предоставената информация са спестени важни факти, които дават основание на съмненията, че държавната компания умишлено бави съдебното производство.

Става ясно, че първото заседание по делото, заведено от „Булгаргаз“, се е състояло още на 9 ноември м.г. От протокола на Варненския окръжен съд става ясно, че за това заседание свои представители не са изпратили нито ищецът – държавната компания „Булгаргаз“, нито ответникът „ТЕЦ Варна“. По-същественият факт, отразен в протокола, обаче е, че преди заседанието от страна на „Булгаргаз“ до съдебния състав е била подадена молба, с която е поискано на делото да не бъде даван ход. Основанието за това е, че все още не било изготвено заключението по назначената съдебно-счетоводна експертиза.

По този повод вчера в профила си във Фейсбук преподавателят по право Методи Байкушев написа, че „подобно искане е удивително неадекватно от юридическа гледна точка, защото липсата на експертиза не е пречка за постановяване на неприсъствено решение“ по делото. Според Байкушев липсата на заключение по съдебно-счетоводна експертиза не е и основание на делото да не се дава ход, поради което съдът логично не е удовлетворил искането на „Булгаргаз“.

Съществена част от коментара на Методи Байкушев е и твърдението, че неявяването на представител на „ТЕЦ Варна“ на заседанието на 9 ноември е било възможност за „Булгаргаз“ да поиска бързо неприсъствено решение по делото.

„Неприсъственото решение се постановява веднага, без да има нужда от допълнителни заседания, събиране на доказателства и т.н., твърди юристът. И най-важното – то е необжалваемо. Веднага след като има неприсъствено решение, „Булгаргаз“ може да поиска издаване на изпълнителен лист и да запорира сметките на „ТЕЦ Варна“ или да изнесе „ТЕЦ-а на публична продан. От правна гледна точка това е най-бързият и ефективен път за събиране на дължимите пари“.

Очевидно обаче ръководството на държавната компания „Булгаргаз“ не бърза да получи просроченото си вземане от 40 млн. лв. за доставки, които е извършило още преди година. На заседанието от 9 ноември м.г. мениджмънтът на дружеството не само решава да не иска неприсъствено решение, но изобщо не изпращат свой представител за участие в него, а на всичко отгоре иска и отлагане на делото.

Във връзка със случая още на 4 януари „Дневник“ изпрати въпроси и до „ТЕЦ Варна“, но до приключване на работата по този текст отговори не бяха получени.

Справка за дейността на „ТЕЦ Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган през последните три години показва, че дружеството не изплаща задълженията си към държавата в размер на 40 млн. лв., докато в същото време, е получило от нея милиони за поддържане на т.нар. „студен резерв“ и за „балансиране на системната честота на електропреносната мрежа“.

За да поддържа готовност да заработи в случай на нужда от електроенергия (т.нар. „студен резерв“), за първите седем месеца на 2020 г. централата на Доган получи 11.282 млн. лв. Още 9.5 млн. лв., й бяха платени за останалите пет месеца до края на годината по договор за „балансиране на системната честота на електропреносната мрежа“. Тази услуга трябва да гарантира функционирането на пазара на електроенергия и да позволи при необходимост включването на възобновяемите енергийни източници. Единствените участници в търговете за възлагане на тази услуга тогава бяха „ТЕЦ Варна“ на Доган и „ТЕЦ Бобов дол“ на близкия до почетния лидер на ДПС бизнесмен Христо Ковачки.

Снимка: Isinov, wikimedia

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина