БългарияНовиниТуризъм

Активни потребители и МЗ проверяват заедно днес водата на морето

Съвместна проверка на качеството на морската вода по Южното Черноморие ще извършат днес „Активни потребители“ и Министерството на здравеопазването, съобщава OFFNews.

За пробонабирането съобщи асоциацията тази сутрин.

Първата проба ще бъде взета в 10 ч от Попския плаж в град Царево и това ще бъде излъчено на живо чрез страницата на „Активни потребители“ във Фейсбук.

Именно на Попския плаж учени от Софийския университет и „Активни потребители“ установиха драстично замърсяване с бактерията Ешерихия коли – която се установява и в човешките фекалии. То беше над 41 пъти над нормата, което би могло да означава, че фекалии се изливат в морето. Данните бяха обявени на 17 август, а към тази дата Регионалната здравна инспекция в Бургас не отчиташе нищо подобно, напротив – данните ѝ за качеството на морската вода означаваха, че тя е чиста.

Последваха словесни сблъсъци и взаимни обвинения между двете страни. МЗ обяви, че не признава резултатите на „Активни потребители“ и СУ, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев – който е началник на РЗИ в страната – ги определи като „евтина сензация“, която може да ни струва скъпо. Учените пък призоваха както за проверка на РЗИ – Бургас, така и за съвместна проверка, защото здравето на хората е и би трябвало да бъде поставено от институциите над стремежа за опазване на реномето им.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина