БългарияЪндърграунд

Телефонни измамници с удара на века, но ги хванаха

Наивна баба от Първомай им помогнала да отворят касата на внука й, пълна с 300 хиляди евро, 18 хиляди долара и килограм злато

Старицата даже осигурила ъглошлайф и торба за парите на мулето в схемата

Полицията го арестува заедно с получателя на плячката на пътя София- Варна

Роми щяха да реализират телефонната измама на века, но бяха арестувани от полицията само час, след като си уредиха рекордна плячка. Те бяха задържани с 268 хиляди евро и 18 хиляди долара. Ченгетата първо арестуваха 34-годишното муле в схемата, а после и получателя на парите. Вторият, както можете да се досетите, е от района на Горна Оряховица, обетованата земя на телефонната мафия. Детайли по реализацията на органите на реда бяха разкрити на съвместен брифинг на полиция и прокуратура. 

Всичко започва случайно. Бандитите набират произволно поредния номер и попадат на възрастна жена от Първомай. Приложили традиционната тактика. „Внукът ви е пострадал в тежка катастрофа и трябва да му бъде направена спешна операция. Нужни са 30 хиляди лева”, казал мнимият доктор по телефона на старицата. 80-годишната женица се разтревожила и казала, че има сумата и че е готова да съдейства. Обаждането е било в 16.30ч. Малко по-късно пратеникът за парите вече е на адреса и заварва бабата само с 500 лева в ръка. Тя обаче заявява, че в касата на внука й има пари, но пък тя не може да я отключи. Измамникът, като един тимуровец, запретва ръкави и започва да бори сейфа. Пенсионерката дори му дава ъглошлайф, за да му помогне. Той обаче не заработва, та се налага бандитът да иде и да купи шлайф от магазина в Първомай. Акцията по отварянето на касата продължава. И в един момент измамникът се оказва пред най-големия късмет в криминалния си живот- сейфът е пълен до горе с пари и злато. В него имало общо 300 хиляди евро, близо 20 хиляди долара и килограм благороден метал. Той така се шашнал от находката, че дори не успял в припряността си да извади всички пари през процепа, който направил с ъглошлайфа. Събрал 268 хиляди евро и 18 хиляди долара, напъхал ги в торба, която лично добрата старица му осигурила, и изчезнал, вероятно с най-широката усмивка на света и намерения за нов живот.

В 19 часа наивната първомайка се обадила на дъщеря си, да я пита какво е състоянието на внука й. И с почуда разбрала, че той е напълно здрав и не е катастрофирал. Така сигналът за рекордната измама се получава в полицията в 19.30ч. Разследващите бързо установяват самоличността на мулето, отишло на адреса за парите. И се започнало скоростно разследване, в синхрон на пловдивската полиция с дирекциите в София, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Смолян и Габрово. Мулето е арестувано малко преди полунощ на главния път от София до Варна, близо до Велико Търново. По-късно, на мястото за срещата с шефа на схемата е задържан и той.

Първият е на 34 години от Хасково, с присъди за кражби и грабежи. Вторият е от Горна Оряховица, на 24 години, с множество регистрации за телефонни измами. И с присъди, разбира се. Последната е от 2013г. от Смолян. Излежал я и преди година излязъл от пандиза. Мулето си е заделило стабилен дял от парсата, тъй като е отишъл на среща с получателя на парите с торба пълна със 170 хиляди евро. Своя дял скътал от близо 100 хиляди евро в къща на роднини в хасковското село Гарваново.

В момента се работи и по установяване на други съпричастни лица, съобщи директорът на пловдивската полиция Христо Разсолков. И подчерта, че това е най-големият удар на телефонната мафия засега, за щастие останал недовършен и в крайна сметка приключил с арест и връщането на парите на пострадалия. От прокуратурата не разкриха много детайли около това откъде внука има толкова пари в касата си в Първомай. Казаха само, че той ги е обявил за фирмени. И че се занимава със строителен бизнес и търговия с тежка индустриална техника.

Зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов припомни, че полиция и прокуратура в Пловдив работят интензивно в борбата с телефонните измами в региона. В последната година имаме 18 осъдени за този вид престъпления. В момента има 5 висящи производства срещу пет задържани лица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина