Опашки в рибните магазини на Никулден

Вкусът на града

Българите са традиционалисти и предпочитат шарана за празника. Вижте любимата рецепта на маестро Димитър Павлов

Малцина се спират на октопод за празничната трапеза. Правят го за имиджа срещу 90 и 100 лв. за кило

 

Най-любимият празник на рибарите дойде и специализираните магазини се изпълниха с клиенти, желаещи най-доброто за трапезата си. Когато става въпрос за риба, хората избягват големите вериги, а избират малките магазинчета. Едно такова се намира на ул. „Янко Сакъзов” 2. „Рибарски кей” принадлежи на Димитър Павлов, който заедно със семейството си предлага разнообразни морски деликатеси, пъстърви, скумрии, лаврак, както и октопод. Освен всичко изпълняват и поръчки, а на Никулден магазинът е препълнен от купувачи, които прииждат на талази.

Димитър ни обясни, че въпреки екзотичните продукти, българите държат на традицията и тя не се изменя, затова най-желаната риба за празника си остава шарана. Ако искат нещо по-различно, през другите дни или по време на пости, наблягат на морските дарове като миди, скариди и калмари.

Октоподът е по-скоро за имидж. Той е гурме артикул и то за малко хора, защото в България има ценова бариера, а той излиза между 90 и 100 лв. за кило, споделя собственикът, който собственоръчно приготвя рибата за вкъщи.

 

Освен рибното разнообразие, в магазина се продава и подходящ алкохол. Този, който най-много подчертава вкуса на водните обитатели е бялото вино и анасоновите напитки. В някои случаи, червеното вино също е правилен избор.

Димитър сподели и неговата любима рецепта за шаран, която е стара и пловдивска: Пълнен шаран с плънка, върху канапе от кисело зеле. Плънката се състои от орехи, гъби, малко лук, пипер и сол на вкус, а ако на някой му се експериментира, може да добави и още зеленчуци.

Рецептата е лесна за приготвяне, а резултатът повече от задоволителен. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.