КултураНовини

Веско Ешкенази представя в Летния театър нов проект

Виртуозният цигулар идва с Плевенската филхармония за концерт с популярна музика

„В света на музиката“ е заглавието на новия хитов музикален проект на Веско Ешкенази и Плевенска филхармония със специалното участие на акордеонистката със световно признание Вероника Тодорова. Концертът е част от национално турне и гостува в Пловдив на 26-ти юли на сцената на Летен театър – Бунарджика. Началото е в 20.00 часа.

Двамата виртуозни музиканти ще изпълнят програма, в която са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Публиката ще чуе обичани пиеси на композитори като Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Петко Стайнов и вечните хитове на Queen, Майкъл Джаксън и др.

Зад диригентския пулт е маестро Георги Милтиядов, който е и аранжор на концертната програма.

Билети за концерта „В света на музиката“ се продават в мрежата на Ивентим и grabo.bg, касата пред общината и каса в Дом на културата.

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е световноизвестен български цигулар, възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и  Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол скул” – Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари „Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на „Карл Флеш” – Лондон. Носител на наградата „Музикант на годината 2010” на предаването „Алегро виваче” на БНР.

Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин… Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

От 1995 г. Веско Пантелеев-Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. Веско Ешкенази е удостоен с отличието „Почетен гражданин” на София.

От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Холандия.

ВЕРОНИКА ТОДОРОВА започва обучението си по акордеон при Мариета Жекова в троянската музикална школа, след което продължава в Дийц-Германия. От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджери-Италия, след което завършва и инструментална педагогика в Музикалната академия в Дармщад-Германия. Вероника свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния.

Носител е на много Първи награди от национални и международни конкурси: Акордеонен конкурс в Пловдив, „Citta di Lanciano” – Италия, „Primus Ikaalinen” – Финландия, „Deutsche Meisterin 2006” – Германия и мн.др.

През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд”, с който издава първите си два албума „Rosso” и „Balkan Train”, представени и на българската публика през 2008 г. През последните 10 години групата взима участие в редица концерти и фестивали, някой от които с радио HR3 и „Deutsche Welle” в Германия. В момента Вероника участва в международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и др. С част от тях основава и групата „Eurasians Unity”, която печели в Германия престижната наградата „World Music Prise” за 2015 г., а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум.

През 2020 г., след 17 години извън България, Вероника се връща в родината, основава международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в Дебнево и намира своето място и на българската сцена. Вероника изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево, до собствени композиции и етно-джаз.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина