67% от българите смятат, че разпознават фалшивите новини

Актуално Гласове Култура Новини

Ралица Ковачева: Разпространители на дезинформация са сайтът pogled.info, Фейсбук страниците „Мартин Карбовски“, „Кеворк Кеворкян“ 

Това сочат данните от изследване на Евробарометър. Много често хората възприемат като дезинформация нещо, което не им харесва

Социалните мрежи, най-вече Фейсбук, продължават да са основният източник на информация за актуални новини сред българите, които ги предпочитат пред традиционните медии, това заяви Ралица Ковачева – гл.  редактор на платформата Factcheck.bg и преподавател във Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в интервю за Свободна Европа. Тя коментира данни от проучване на „Евробарометър“.

Според изследването, от всички в Европейския съюз (ЕС) българите са най-склонни да кажат, че често или много често се сблъскват с фалшиви новини и дезинформация – общо 55%. За сравнение в Нидерландия това са само 12% от анкетираните, а средният процент за ЕС е 51.

По думите на Ковачева едни и същи медии и хора разпространяват дезинформация, свързана с войната на Русия в Украйна. Те използват еднакъв език и препубликуват едни и същи неща, а скокът в популярността им от началото на войната е огромен.

Като пример за такива разпространители на дезинформация тя даде сайтът pogled.info, Фейсбук страниците „Мартин Карбовски“, „Кеворк Кеворкян“ и други.

Резултатите от изследването сочат, че европейските граждани вярват повече на традиционните електронни и печатни медии като източник на новини, отколкото на онлайн новинарски платформи, констатира това специално проучване Flash Eurobarometer.

Телевизията доминира като основен източник на новини (75%) и това е особено вярно за по-старите поколения. Като цяло обществените телевизии и радиостанции са най-довереният източник на новини в ЕС (49%), следвани от пресата (39%) и частните телевизии и радиостанции (27%). 72% от всички анкетирани си спомнят, че наскоро са чели, видели или чували за Европейския съюз в пресата, в интернет, телевизията или радиото.

Споделете ни във:

1 thought on “67% от българите смятат, че разпознават фалшивите новини

  1. хахахаха. Тия стринки нямата умора. Всички медии разпространяват дезинформация и са чисто наративни. Карбовски и Волгин например, са давани като примери за руско влияние, а те са си пристрастни, не го крият, но знасят много верни неща. Сериозна журналистика в Бъгария няма. Ако човек иска да се информира, трябва да чете Ройтерс, Итар-Тасс, а не СЕГА, ТРУД, Марица или новините на БТВ. Просто обърнете внимание как като някой журналист покаже информация, която представя престъпленията на САЩ и АЗОВ е „путиняк“, а тези които показват жертвите на войната от украинска страна са „смели журналисти, които се борят за правдата“ – това се нарича наратив, без различни ъгли. Елена Йончева беше една от малкото които правиха реални репортажи от военни зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.