КултураНовини

„Не/формално“ – Първа изложба в новата галерия на Дружеството на пловдивските художници

Новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която отвори врати на 27.октомври.2023 г. кани на еклектична изложба на млади художници. Кураторският проект е на Ирина Гърдева, художник от Пловдив, която твори в сферата на живописта в града под тепетата през последните двайсет години.  

Изложбата „Не/формално“ е една мозайка от напълно различни един от друг елементи. Изживяването на света е индивидуално, дълбоко в твореца и няма общо с неговата светска личност. Пластичният език на изкуството изважда наяве това изживяване, създава творба, в която неформалното, неограниченото и не поддаващото се на определение лично вълнение става формално по своя характер – съставено от линии, петна, цветове и всичко останало, което изгражда  визуалния образ.

Еклектична по своя характер, в изложбата се свързват едновременно сюреалистично, експресивно, символистично усещане; абстрактното и конкретното. Елементи, които създават цялата експозиция, толкова различни един от друг.

Може да се види една доста пълна гама от художествени решения. Сюреалистичното – деликатната разработка, нюансите, степените, символите в рисунката на Светлана Желязкова; и контрастната живопис със символен характер на Кремена Георгиева. Монументална по характер живопис, чийто смисъл се търси в актуалните политически ситуации /война, зърно/ в работата на Пламен Велчев, рисунки с променена реалност, стигащо до експресивна гротеска на Велизар Димчев. Живописни търсения с проблем върху цветовите стойности на Светлин Колев и Кирил Иванов, минималистична „живопис“, създадена с дигитално устройство на Осман Юсеинов. Дълбоко лично изживяване, създадено чрез   ескизна недоизказаност на рисунки/живопис в черно и виолетово на Иванка Масленишка, интензивен и чист цвят в експресионистичния автопортрет на София Кендерлиева. Деликатна третировка на лица в синьо, претапящи се в акварелна недоизказаност на Марио Базел; пейзажи в наситено оксидно зелено, които са тук и сега някъде в полето на Таню Павлов.  Личен уютен свят с познати предмети като чайник и дим, които са свързани с паметта и любовта към близки хора, която всеки пази като съкровище в себе си, което няма да бъде вече в света, но в сърцето ароматът на спомена го възкресява на Даниела Стоянова. Абстрактната живопис, в която фактурата и хармоничния цвят играят ролята на създатели на личното пространство на Ирина Гърдева. Фактурната, минималистична третировка на боята и цвета в работите на Мирослав Арабаджиев и Борислава Сотирова. Хармоничната сумрачна атмосфера в работата на Веселин Цаков. Дълбоките, хармонични тонове, в свободната им игра в правоъгълника на картината на Адриана Узунова. Детето, лодката , нощта – символиката на отминалото време ,за което се сещаме ,когато наблюдаваме своите деца – на Бельо Хаджиев. Планината, нарисувана с акварел, с няколко тона, огромната тишина в светлото небе над нея на Николай Проданов. Тъмната, дълбока атмосфера на Цветан Стоилков, с проблясващото лице на философа – символ; решителният рисунък в работата на Елена Савова с обичайни предмети, които вече са фрагменти от някога полезни вещи, от отминало вече битие; абстрактните звучащи обекти в работата на Адриана Узунова, пейзажите с хора в тъмното дълбоко в работите на Станка Рачева. Деляна Георгиева – делнични на пръв поглед пейзажи с появата на странен виолетов обект, с озадачаващата атмосфера, която създава – като субективно преживяване на обикновеното /колаж/. Веселка Хаджиева, светлината, ябълка – наложен вече символ на греха и невъзможността да бъде преместен, от който струи светлина.

Парчета от мозайката, която придоби цялостно и хармонично звучене. Толкова различни един от друг автори, всеки стоящ зад творбата си. Когато се съберат различните неща заедно, те някак магично стават едно цяло, придобиват хомогенност, в която всеки е представен за себе си, съществувайки, заявявайки своята наличност, наравно с другите. В изкуството е необходима свободата, да няма класации. Изкуството е лична територия.

Проектът се осъществява с подкрепата на програма „Пловдив за младите“ към Община Пловдив. Изложбата може да бъде разгледана до края на ноември, в зала „Цар Борис III Обединител“ 153, гр. Пловдив.   Работното време на галерията е вторник – събота от 10.00 до 18.00 ч.

Автор: Ирина Гърдева, куратор на изложба „Не/формално“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина