КултураНовини

Изложба търси паралели между българска шевица и китайската йероглифика

Експозицията беше открита в Регионалния етнографски музей В Регионалния етнографски музей бе открита изложбата „Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“. В експозицията, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий
Хилендарски“, са включени дванадесет миниатюри на Людмила Александрова.

В тях авторът търси паралели между символиката на традиционната българска шевица и китайската йероглифика. Изложбата е вдъхновена от идеята за междукултурен диалог отвъд границите на думите, осъществен с изразните средства на традиционното изкуство.

По време на откриването студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и китайски доброволци на Институт „Конфуций“, София представиха пред гостите още един дългоочакван проект на Класна стая „Конфуций“ – бутиков концерт „В непознатия свят на китайската народна музика“. Залите на музея бяха огласени от изпълнения на традиционни китайски инструменти, вокални изпълнения и
танцови импресии.

Официален гост на изложбата и бутиковия концерт, посветени на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и на Деня на китайския език в ООН, беше Ян Тиен – ръководител на отдел „Образование“ към Посолството на Китай. Той поздрави организаторите и участниците и подчерта незаменимата роля на изкуството в изграждане на взаимно разбиране и приятелско отношение между страните ни.

От името на ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов приветствие отправи доц. д-р Борян Янев – зам.-ректор на висшето училище, който сподели впечатления от посещението си в Китай и очерта нови възможности за академичен обмен на Пловдивския университет с китайски висши училища.

Изложбата ще бъде отворена за посетители на музея до 24 април 2024 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина