АктуалноЗелен градНовини

„Нека пловдивчани свикнат с тази красота“

„Градът ни изглежда чист и по европейски, и нека пловдивчани свикнат с тази красота!“, тези думи на кмета Божидар Здравков цитира при откриването на изцяло реновираната Градска градина на Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме, че за дългоочаквания рамонт на пръвия след Освобождението обществен парк в страната бяха осигурени общо 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. заем от Фонда за устойчиви градове и 700 000 лв. собствени бюджетни средства. Ръководенето му бе възложено на райкмета.

Сега паркът наподобява по-стар период, близък до първоначалния, в който е бил създаден. На централната алея може да бъде разгледана историческа изложба за квартала и раждането на Дондуковата градина, както я наричат пловдивчани, в чест на вдъхновителя ѝ.

След официалната част, под сцената, до райкмета Стаменов се наредиха още деветима представители на Общината и Фонда, за да прережат символично лентата на реконструирания парк. Сред тях бяха зам.-кметовете: Савина Петкова, Женя Петкова и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев (2011-2019 г.)

Заместник-кметът по строителството инж. Тошо Пашов призова да пазим Дондуковата градина.

Най-радостни от всички присъстващи бяха децата, които се забавляваха истински около водните атракции.

Празникът в петък вечер продължи с изпълнения на любими артисти от Държавна опера – Пловдив и 3D – мапинг.

Припомняме, че реконструкцията на Градската градина се извърши от „Консорциум Дондукова градина“ с водещ партньор фирма „Рестстрой“. Пловдивската компания „Драгиев и ко“ работи по контактната зона около парка.

Към края сме длъжни да отбележим, че обещанията за запазване на вековните дървета и отваряне на градската тоалетна са спазени.

По-рано днес бе съобщено, че заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април организаторите на откриващия уикенд информират, че детският празник, предвиден за събота, се мести за неделя от 10 часа. Планираните и за двата дни целодневни семейни настолни игри, турнирите по футбол на маса, градски куест със скрити съкровища и пешеходните разходки от 11 часа ще бъдат преустановени само при наличието на неблагоприятно време.

Времето в Пловдив: облаци, слънце и дъжд

Концертът на Биг Бенд Пловдив в събота ще се състои от 18 часа. Следете за промени в събитието във фейсбук за актуална информация на линка ТУК.

Остава да проследим кога ще се появи отново „Камарата на недоволството“, дали радската градина ще бъде прекръстена на името на Патриарха на българската литература и дали зоната по ул. „Хр. Г. Данов, около парка, ще стане изцяло пешеходна, каквито идеи има.

Зоната около Дондуковата градина да е пешеходна

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Гербажийски пинизи…голяма реклама голямо чудо, все едно от джоба си извадили парите..и като погледне човек- нищо не са направили, освен да са махнали уникалните пейки, и са сложили от ТПО- то … И глухите чуха за ремонта

  2. „“ Виновника““ да се случи тая градина е Здравко Димитров, Иван Тотев не отпусна пари докато беше кмет, а Темелков даже не гласува за тези пари в ОС. А сега тия двамата режат ленти. Жалки същества.

  3. Ей, и глухият разбра за грандиозния успех за откриването на една градинка от 50 кв.метра за 4-5 милиона. Представям си след 10 години, ако сколасат до този срок, като открият безмислената дупка под ЖП гарата, „Модър – Царевец“ или бул. „Южен“ какви празници, какво чудо ще бъде. Добре че до тогава ГЕРБ ще бъде на бунището.

  4. Днес прочетох в един друг сайт как един пловдивчанин се моли на кмета да си изпълнява служебните задължения свързани с адският хаос в тран спорта. А бе, българино, ти като не си изпълняваш служебните ангажименти молят ли ти се да ги изпълниш или те уволняват? И три пъти му обяснява че той не е виновен. Е кой е виновен след като от 10 години е в тази корумпирана партия. Вместо да му счупиш главата, ти му се молиш. Не разбра ли за последните 12 – 13 години, че тия от молба не разбират.

  5. Всичко добре, но защо заринаха старите фонтани с пръст и бучнаха на тяхно място теменужки, какво пречеше да ги обновят и да има прохлада в цялата градина, а не само в двата ѝ края? Детската площадка също можеше да бъде обновена и осъвременена, а не заменена с най-обикновени пластмасови уреди, които са скучни даже и за бебетата. Това сега вече е съвсем друга градина, почти с нищо не се отличава от стотици други в страната.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина