КултураНовини

Изключителни цигулари гастролират в есенното издание на XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Още откриването на есенните “Дни на музиката в Балабановата къща” представи именитата Зефира Вълова – водещ изпълнител в областта на бароковата музика, концертмайстор на оркестър Il Pomo D’ Oro (Италия), концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз, концертмайстор на Хелзинкски бароков оркестър.

Зефира Вълова

На 21 октомври в Епископската базилика предстои звездният концерт на знаменитата цигуларка Яна Дешкова – Първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания и на ансамбъл ContiNEO /виж снимката на корицата/. Тя е носител на наградата за изключителен принос в музиката в Дания. Неин партньор на сцената е пианистката Катя Сканави – една от знаменитостите в областта на клавирното изкуство в наши дни.

Мила Георгиева

Любимката на публиката и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт Мила Георгиева ще озари сцената на Фестивала на 28 октомври заедно с харизматичния пианист Георги Черкин.

Ержан Кулибаев

На 8 ноември в духовното пространство на Балабановата къща пловдивската публика ще има привилегията да се наслади на музицирането на изключителния цигулар Ержан Кулибаев – лауреат на реномираните конкурси “Виенявски” и “Дж.Енеску”. Партнирал си на сцената през годините с Владимир Ашкенази, Давид Герингас, Максим Венгеров, Джания Аубакирова, Шломо Минц, , Джеймс Федек, Владимир Кираджиев, Паоло Бортоламеоли, Алехандро Посада, Итамар Голан и мн. др., в МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” той ще ни очарова в дуо с блестящата пианистка Виктория Василенко – лауреат на конкурса “Джордже Енеску”.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на лейбъл “Европейски фестивал” на Европейската фестивала асоциация – е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо”, НФК и др.

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина