КултураНовини

Художник Христо Христов гостува в ГХГ – Пловдив

Известният варненски творец показва живопис и скулптура в самостоятелна изложба от 3 до 23 ноември

От 3 до 23 ноември известният художник от Варна Христо Христов ще представи пред пловдивска публика своя самостоятелна изложба живопис и скулптура.

Откриването е на 3 декември от 18:00 ч на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева отбелязва за автора:

Христо Христов е творец, който владее универсалното внушение и сетивното въздействие на пластичната форма и на цвета. Той работи паралелно в областта на живописта и на скулптурата, като постига една обща естетическа платформа на изобразителния си език.

Превърнал бялата повърхност на живописното платно в лично живописно пространство, той с нежност и експресия, с изящност и със замах наслагва пласт върху пласт, в цветови образи от емоционалната си памет. Това са сведени до абстракция сетивни представи от истории, изживени в спомен, представи от разкази, разтворени в съзнанието и пренесени през времето като смътни възпоменания…

В скулптурата светът на Христо Христов е ясен и монументален, независимо от камерните размери на бронзовите му пластики. Без да е повествувателен или философски, неговият визуален език е изискан, привлекателно странен в своята знаковост и значим в общочовешките си значения. Бронзовите му пластики са носители на духовна памет, защото в тях има проявен онзи древен култивиран усет за форма и  обем, който ги превръща в нов тип идолна пластика.“

Художникът е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камък в с. Кунино. А през 1994 г. се дипломира със специалност Скулптура в Националната художествена академия в София в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994 г. е член на СБХ.

От 1995 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия.

Той е автор на следните скулптурни награди, които изработва ежегодно:

– „Спортен Икар“ на Фондация „Български спорт” (от 1997 до 2022)

– Международната федерация по борба FILA (от 2010)

– Баскетболен клуб „Спартак” – Москва (от 2008)

– Европейската федерация по баскетбол FIBA (от 2006)

Автор е на монументална пластика, експонирана в „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“ до ГХГ – Варна (2019).

Скулптурата му „По-високо от слънцето” става символ на курорта „Златни пясъци” (2006). Изработва монументалната пластика, поставена в двора на НМУ „Любомир Пипков”, София (2003).

Участва в редица международни скулптурни симпозиуми у нас и в чужбина, както и в обща изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген) през 2002 г.

Между 1994 и 2023 година има 40 самостоятелни изложби с живопис и скулптура в редица градове в България, както и в Германия, Франция, Чехия, Австрия, Нидерландия, Норвегия. Участва в множество български и международни колективни изложби.

Носител е на следните отличия:

2020 – Награда на Журито в Биенале на малките форми – Плевен

2015 – Награда от Първи независими награди за Култура – Варна

2010 – Първа награда на конкурс „Регионални награди Алианц България за скулптура”

2010 – Първа награда от Биенале на малките форми – Плевен

2006 – Първа награда в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци”.

2000 – “Златно перо” за принос към българската култура.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина