КултураНовини

15 художници с благотворителна изложба

15 художници от Пловдив и Асеновград представят 39 свои творби в Коледна благотворителна изложба. Свои платна излагат Аглика Петрова, Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев, Георги Ковачев, Данчо Григоров, Димитър Ненкин, Динко Ненов, Евгений Петров, Златка Шеткова, Иван Чакъров, Илияна Манукова, Лина Маджарова, Петър Беляшки, Тихомир Панайотов, Яна Илиева в галерия „Крис“, собственост на Симеон и София Сотирови.  

Със седем свои картини участва Яна Илиева, която представя приказни сюжети, с ярки цветове и топли, приказни мотиви. Една от картините й „Приказка с котка“ е рисувана с брокатени бои.

„Тази творба е създадена специално за българска, която живее в Уелс и заедно с мъжа й имат фабрика за производство на бижута. Тя пожела да й нарисувам нейната котка и да е в поза на бюро, защото започва да пише блог за бижута, които предлага“, разказва Яна Илиева. Нейните картини са изписани с текстилни бои, които подсилват наивистичното усещане, излъчвано от творбите.

Сред авторите, които участват в благотворителната коледна изложба е и Златка Шеткова. Нейната картина „Чай Момбай“ е създадена с чувство, със спомена за атмосферата от Индия. „Там няма синьо небе. Момбай е изобразен рано сутрин, има дифузна светлина. Изгревът прониква леко, още е сумрак. Слонът е въображаем. В Момбай няма слонове. Обстановката фактологически не е правдива, но е абсолютно индийска картина. Много обичам техния празник, в който пускат хвърчила с различни форми, които изпъстрят небето. И в картината съм изобразила този момент“, споделя Златка Шеткова. Тя допълва, че е рисувала с удоволствие приказната атмосфера на Индия. Нейното творчество е вдъхновено от посещенията й в различни вълнуващи дестинации и отразява красотата и разнообразието на света.

„Идеята на коледната изложба е да стане по-цветно, по-леко на душите и сърцата на хората през празничните дни. С творбите на нашите приятели привличаме хора с добри сърца, за да сътворим добро за две деца, които имат нужда от помощ. Вярвам, че и тази година ще успеем да вдъхновим повече хора към добродетелите. Нека повече да си помагаме, да се уважаваме, да се обичаме“, коментира собственикът на галерията Симеон Сотиров.

Коледната изложба „Живопис и скулптура“ ще бъде открита за посещения до средата на януари 2023 г. в галерия „Крис“ в Асеновград.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина