Изпод тепетоКриминалеНовини

Прегледайте комините преди застудяването

През изминалия отоплителен сезон пловдивските огнеборци са гасили над 100 пожара, тръгнали от комини

Все още имате възможност да се погрижите за комините на своите къщи и да проверите отоплителните си уреди и инсталации

Във връзка с метеорологичната прогноза за влошаване на времето и понижението на температурите от началото на идната седмица, от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив напомнят да бъдете изключително внимателни при използването на отоплителни уреди.

Статистиката на Пожарната показва, че през изминалия отоплителен сезон пловдивските огнеборци са гасили над 100 пожара, тръгнали от комини.

Вижте съветите на Пожарната при отопляване на твърдо гориво.

Печките на твърдо гориво или камините трябва да имат здрава облицовка, затварящи се вратички и стабилно закрепени кюнци. Задължително е те да бъдат поставени върху негорима основа и на безопасно отстояние от стени, под и вещи. Преди настъпване на активния отоплителен сезон ваше задължение е да огледате и почистите комините и коминните тела на своите камини и печки.

Ако откриете пукнатини по комините – замажете ги. Една от често допусканите грешки, която може да доведе до пожар, е умишленото запалване на саждите и нагара, натрупани в коминното тяло. Друга честа грешка, която също може да причини пожар, е ползването на други отвори в сградата като димоотводи – например отдушници и вентилация.

Запомнете добре, че в никакъв случай не трябва да използвате лесно запалими и горими течности/бензин, спирт и нафта/ за разпалване на печката с твърдо гориво. Има опасност от връщане на пламъка по изливаното гориво. Рискове крие и използването на големи количества хартия за разпалване, тъй като отделената топлина може да възпламени саждите, натрупани в комина.

Съобразете се и с вентилацията в помещението – не е препоръчително използването на дървени въглища в затворени пространства, тъй като при изгарянето им може да се отдели смъртоносно количество токсичен дим. Още едно правило- не затваряйте отвора за регулиране на огъня на печките до край – това действие също може да доведе до обгазяване на помещението и да предизвика задушаване.

При ползване на отоплителни уреди с твърдо гориво бъдете особено внимателни и с горещата пепел. Задължително поставете дълбок метален съд извън помещението, в който да изсипвате пепелта, за да сте сигурни, че вятърът няма да я разнесе или разпали. Не я изсипвайте в пластмасов контейнер за смет или в контейнери, поставени близо до дървени навеси и превозни средства. Преди сън или напускане на имота, трябва да сте сигурни, че огънят в камината е угасен.

Погрижете се за своите родители, особено ако те живеят сами и далече от вас. Възрастните хора имат понижена сетивност – слухът, зрението и обонянието им се влошават. Присъщите за възрастта им разсеяност и занижена подвижност, допринасят за увеличаване на рисковете, свързани с тяхната безопасност.

И не на последно място – вашата безопасност е преди всичко лична отговорност.

След като анализирате тази информация сме убедени, че ще предприемете действия по своята безопасност! А какво може да включва тя и как изглежда като разход:

Цената на един пожарогасител от среден клас е между 60 и 100 лева, а от висок- между 120 и 150. Когато пожарът се открие на време един пожарогасител е достатъчен за потушаването му.

Цената на комплект пожароизвестителни датчици варира от 60 до 140 лв., а застраховката на имущество, която включва и щета от пожар е около 70 и 130 лв. годишно.

Животът няма цена! – напомнят огнеборците.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина