ИзбориНовини

Отстраниха Христо Даскалов от поста шеф на БАБХ

Христо Даскалов е освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер заместник-министърът на земеделието Крум Неделков. На мястото на Даскалов е назначен Христо Вълчанов, който досега беше зам.-изпълнителен директор на БАБХ, съобщи БНР.

Зам.-министър Неделков оповести и причините за освобождаването на директора на държавната агенция от длъжност:

В нарушение на избраното законодателство вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ, посочи Крум Неделков. Също така сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ, каза още заместник-министърът.

За всички тези действия не е бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев. Неделков бе категоричен, че Министерството на земеделието не толерира подобен род действия и поведение.
Проф. Христо Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава със заповед на Кирил Петков Даскалов зае мястото на Христо Вълчанов. Даскалов бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“ през лятото.

Във „Фейсбук“ Даскалов коментира уволнението си с думите: „Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство.“ А за новоназначения Вълчанов написа, че „това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата“, като има предвид граничния пункт „Капитан Андреево“.

Пред „Хоризонт“ отстраненият Даскалов отрече легитимността на мотивите за отстраняването си.
Мотивите за отстраняването му са, че в нарушение на изборното законодателство Даскалов, който беше избран за депутат от „Продължаваме промяната“ и все още е в отпуск заради кампанията, вчера е отишъл на работа, уволнявал и назначавал, подписал анекси към изтекли договори и заминал в командировка в Италия със служебни пари. Пред „Хоризонт“ Христо Даскалов потвърди нарушението на изборното законодателство и каза, че ще си плати надлежно санкцията за това. „Посочените от Министерството на земеделието действия са факт, но са свързани с грубо нарушение на политиката на Агенцията по храните във връзка със скандала с контрола на граничен пункт „Капитан Андреево“, каза той .

Даскалов не отрече и заминаването в Италия, като аргументът му е, че това е негов проект, за финала на който той е трябвало да се включи в събитие в Италия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина