ИзбориНовини

Манол Пейков за благотворителността: Българите имат сърце и желание да помагат

Кандидатът за депутат от Пловдив от коалиция “Продължаваме Промяна – Демократична България” Манол Пейков заяви, че подкрепата за неговите благотворителни кампании е доказателство за българите имат сърце и желание да помагат. “Ние винаги сме обвинявали българите, че са цинични, недоверчиви, не вярват на институциите, не обичат да помагат. Но не е така. При мен са дарили над 17 000 отделни души. Това показва, че хората имат сърце, имат желание да помогнат. Готови са да го направят. Това показва, че се заражда гражданско общество и това е най-добрата новина. Защото държавите, в които всички искат да живеят, са държави с развито гражданско общество. Ако няма силно гражданско общество, нещата се изпускат. Разделението на властите отива на кино, превзема се съдебната власт, както става в България. Това показва, че ние все повече се приближаваме към Европа и към цивилизования свят като манталитет, не само като география”, каза Пейков. Той говори пред Елисавета Белобрадова, също кандидат от коалиция “Продължаваме Промяна – Демократична България”.

Манол Пейков: Нещата могат да се правят по честен и почтен начин

“С кампаниите, които направих, исках да покажа, че нещата могат да се правят другояче. В България сме свикнали като даваме пари за нещо, някъде да отлитат в облаците и да изчезват. Без значение дали е за светофарни уредби, дали е за асфалт, дали е за метро, дали е за нещо съвсем друго, за благоустройство, за култура, за образование. Или за автобусни табла, както е в Пловдив. 16 милиона дадоха за тях, а те са абсолютно непредсказуеми”, добави Пейков.

В Пловдив има много ресурси. Има пари и от туризъм, и от бизнес. Но няма обща визия, нещата се правят на парче. Освен това градът не е ориентиран към хората. Той е ориентиран към определени групи, интереси.  Има много, много неща за правене тук, но на първо място най-важното послание, което се опитвам да стигне до хората, е че нещата могат да се правят по честен и прозрачен начин. Това е малко бутонче, което ако го натиснем, крачката ще е голяма”, добави той.

“Мисля, че най-големият грях на правителствата на ГЕРБ, е че те създадоха усещане у хората, че ние сме посредствени, като народ, като нация, че не можем повече, че имаме стъклен таван. Аз съм убеден, че това не е така и съм убеден, че за да се случи промяната, не са ни нужни още 30 години. Просто е нужно да се направят няколко насочени усилия в правилна посока. Най-важното от тях е, да се работи честно, почтено и с държавническа визия”, обясниПейков.

Кампанията за Украйна

“Започнах абсолютно без никакви очаквания с първата си кампания, в самото начало на март, може би 4 или 5 дни след началото на войната. Първите 8 месеца събрах около 270 000 лева, което тогава ми се виждаше огромно. Различни кампании – за турникети, за обувки, за лекарства, две големи компании за обувки, първият път 400 чифта, втория път над 830 чифта”, каза кандидатът от Демократична България.

“На 26 ноември един приятел ме помоли да му съдействам, да намери генератор за един театър в Ровно. Те просто имаха нужда да играят на сцена, за да поддържат духа на хората. Направих една кампания за генератори. За месец и половина, почти два, събрахме 1 380 000 лв. Превърнахме ги в 436, до момента, генератора и още 45 дарени, което прави 481 генератора. Всички генератори са по специални заявки, те са с подпис и печат. Отидоха в над 135 различни места, в цяла Украйна, като около 55-60 генератора има в бесарабската част около Болград, Измаил до Одеса. Всичко беше при нуждаещи се и бяха общо взето детски градини, училища, болници, амбулатории, детски градини, училища, болници, амбулатории, няколко клуба на ветерани, но само обществени институции. Практически има само между 8 и 10 генератора, които са отишли при частни лица. И те до един са изпратени от конкретни хора за конкретни хора, а аз просто им осигурих транспорта”, обясни Пейков.

Кампанията за Турция и Сирия

“Реално за седмица успяхме да съберем 1 300 000 лв. грубо. Имам огромен списък с неща, които сме купили. Събрахме и страшно много предметни дарения. Предметните дарения абсолютно ни отвяха. Това са, може би, над 500 палета, които хора доброволци, всеки божи ден са събирали, нареждали, разделяли – мъжки дрехи, женски дрехи, старо, ново, палатки, спални чували, одеяла, друг тип завивки, чаршафи, храна. Абсолютно невероятен е начинът, по който хората реагираха, фирми, бизнеси. Трябваха ни бег бегове – огромни чанти, в които се събира един тон дрехи. Един от най-големите заводи в Европа, който се намира в Тервел, ни изпрати 500 броя напълно безплатно. Съюзът на превозвачите ни предостави неограничен брой транспортни единици из страната. До Сирия плащаме само горивото. Ако трябва да го преброя, върху този 1 300 000, сигурно има още два пъти по толкова във вид на труд, на усилия, на дарени стоки”, добави Пейков.

Вижте цялото видео

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина