Стефан Стоянов се срещна с директора на търговската секция към Посолството на Република Корея

Градът Новини

Зам.-кметът Стефан Стоянов се срещна с Директора на Търговската секция към Посолството на Република Корея в София (КОТРА) Юсон Хуанг. По време на срещата бяха обсъдени възможности за развиване на инвестициите между корейски и пловдивски предприятия и подобряване на двустранните взаимоотношения.

„Знам, че Пловдив е вторият по големина икономически център в България и затова много исках да го посетя“, сподели Хуанг. Тя обясни, че КОТРА подпомага осъществяването на корейски инвестиции в България чрез организирането на форуми и двустранни бизнес срещи. По думите й организацията оказва подкрепа на българските предприятия при посещенията им на изложения в Корея и спомага свързването на корейски компании с потенциални български партньори.

„Ще се радвам, ако днешната среща бъде повод да се увеличи стокообменът между нашите две страни“, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Той коментира, че Пловдив е една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа, където стотици международни и български компании произвеждат стоки в сферите на машиностроенето, роботиката и електрониката.

„През изминалата година, въпреки пандемията, имаме рекордно сключване на сделки в индустриалните зони около града, имаме и редица стартирали проекти за нови средни и големи производства. Близо 40 % от БВП на региона е производство. Вторият по големина сектор е услуги, а специално бизнес услугите са най-бързо растящият сектор в икономиката през последните 5 години“, заяви Стоянов.

Той припомни, че преди 2 години корейската компания „Ханон Системс“ навлезе в региона на Пловдив и в момента много успешно развива производство в индустриалната зона в Раковски. „Това е един от най-големите производители в региона и сме много горди, че имаме силно корейско присъствие тук“, сподели зам.-кметът.

Тази година КОТРА навършва 60 години, по повод което са проведени редица срещи между местни и корейски компании за насърчаване на общото икономическо развитие.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.