ГрадътКварталиКултураНовини

Станете изследователи поне за час на Европейската нощ на учените

ЦРСББ с уникална покана към учители и ученици: Докоснете се до върховите ни постижения

С вълнуващата инициатива Центърът по растителна системна биология и биотехнология открива проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ на 30 септември

Съвместните събития с пловдивския партньор АМТИИ обединиха академичните среди, изкуството, образованието и индустрията

Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив се включва в програмата на проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“.

На 30 септември 2022 г., петък, директорът доц. д-р Цанко Гечев официално ще открие проявите, които ще се състоят в приветливите пространства на новопостроената модерна сграда на Центъра в кв. Тракия. Тържествената церемония в Заседателната зала на ЦРСББ е с начален час 16:50.

На 30 септември Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще представи в обособен „Европейски корнер“ проектите си и възможностите за кариерно развитие.

„ДНК в кухнята“ се нарича лекцията на популярен език, която се очаква с интерес от широката аудитория и специалистите. Тя ще се проведе на 30 септември, петък, в Заседателната зала на Центъра по растителна системна биология и биотехнология от 17:00 часа. Лектори са гл. ас. Веселин Петров, д-р Никола Стайков и Мануела Стоянова.

Между 16:00 и 17:00 часа в своя Лабораторен комплекс ЦРСББ организира въздействащо събитие с отворени врати „Млад изследовател“ за учители и ученици. Гостите ще имат възможност да се запознаят с Центъра за върхови постижения, където ще наблюдават демонстрации на научни опити и на модерна специализирана апаратура. Организаторите са подготвили също импровизирана ботаническа работилница „Забавната страна на науката“. На учениците и по-малките деца ще бъде предоставена възможност да засадят растения в оранжериите на ЦРСББ.

Същия ден пловдивският партньор на ЦРСББ в Европейската нощ на учените 2022 – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“, организира представяне на книга с интервюта на пловдивската журналистка Ваня Драганова. То ще се състои от 15:30 до 16:00 часа в библиотеката на висшето училище.

Книгата е шеста поред и носи заглавието „Младите пътешественици в науките. STEM и STEAM бъдещето като нова философия на образованието“. Изданието включва разговори с директори на пловдивски училища, създатели на STEM и STEAM центровете. На представянето ще присъстват Ваня Драганова, редакторът доц. дфн Петя Бъркалова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и доц. д-р Весела Казашка, координатор на проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ за Пловдив.

Академичната библиотека с фонотека в АМТИИ отваря врати за широката общественост от 16:00 до 18:00 на 30 септември. Ученици от пловдивските училища ще могат да се запознаят с библиотечното дело и с фонда на библиотеката домакин. Те ще могат да се включат също и в инициативата „Библиотекар за един ден“, предвидена за тях във втората част от посещението им.

Съвместните събития на ЦРСББ и на АМТИИ по проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ започнаха още на 22 юни. Първата проява бе проведеното в централната сграда на Академията информационно рали с участието на учители и млади изследователи, които получиха информация за иновативни форми на обучение и форми на научна комуникация.

В рамките на събитието бяха показани видеа с утвърдени млади учени и хора на изкуството, представители на двете партниращи пловдивски институции – ЦРСББ и АМТИИ. Видеата са разпространени чрез социалните мрежи и канала на сп. „Българска наука“, достъпни на сайта на списанието: https://nauka.bg. В тях учените и творците разказват за постиженията на своите организации, за научната дейност, която развиват, за любопитството и музите, които ги карат да вървят напред и да творят.

В периода 20-30 септември пловдивските партньори в проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ организират майсторски класове и уъркшопи намясто в училищата в Пловдив със STEM и STEAM центрове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина