ГрадътНовини

Предлагат веломрежа да свързва Пловдив със селата в региона

С поне 60 км трябва да бъде разширена веломрежата в града, предлагат велоклубове, доброволци и неправителствени организации

Велосипедни маршрути да бъдат изградени с близките села в общините Родопи и Марица предлагат граждани, участвали в инициатива, в която участват множество велоклубове, сдружения и други неправителствени организации.

Като резултат от множество срещи, дебати и анкети се е стигнало до аргументирана идея за изграждане на нови 60 км велосипедно трасе в града, с което да се оптимизира мрежата в рамките на Пловдив. Това ще повиши безопасното придвижване както на велосипедистите, така и на пешеходци и автомобилисти.

Други 80 км се предлагат за връзка със съседните общини и населените места там: околовръстното шосе, включително Марково, Първенец, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово, Бенковски, Труд, Войводиново, Скутаре и Царацово. 

Предложението е в отговор на бездействието от страна на местната власт за осигуряване на модерна и удобна инфраструктура за велосипедисти и пешеходци, или „град за хората”- по успешните модели на градове като Копенхаген, Валенсия и Амстердам. По-чист въздух, по-малко трафик и шум, по-малко инциденти и по-бързо и удобно придвижване са само част от предимствата на съвременното градоустройство, при което с приоритет в планирането са велосипедистите и градския транспорт.

Това бездействие е още по-необяснимо, при наличието на нормативна база, която определя екологичния транспорт като приоритетен поради високото замърсяване на въздуха в градовете.

Предложението е подкрепено от проучване, направено сред 277 респондента. 67% от отговарящите на въпроса при какви условия биха се придвижвали с колело в ежедневието си, посочват като основна предпоставка изграждането на нови велотрасета и по-безопаснa и достъпнa велоинфраструктура.

Според анкетираните, повечето велоалеи в Пловдив имат нужда от сериозни подобрения. Започващи и свършващи в “нищото”, върху тротоари и пешеходни зони, без регулация, те са по-скоро причина за инциденти, отколкото реално удобство за велосипедистите. В момента освен с пешеходци, те се споделят и с електрически скутери, които развиват скорост до 100 км/ч. Предстоящото въвеждане в експлоатация на нови 200 електрически велосипеда, които ще се движат по същите велоалеи, прави належащи незабавни действия за осигуряване на по-добри и безопасни условия за придвижване.

Кампанията беше открита с презентация на предложението на сцената на Вайбрънт Стейдж Парк на Младежки хълм, а събирането на подписи тече чрез онлайн петиция. Според изготвилите предложението, финансиране може да бъде осигурено чрез множеството програми на национално и европейски ниво за намаляване на вредните емисии. Ще търсят подкрепа и от бизнеса.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина