АктуалноНовиниТемида

„Пловдивската връзка“ с убитите полицаи в Бургас остава в ареста

Сириецът, задържан в Пловдив при спецакция срещу трафика на хора, е задържан за 72 часа и има повдигнати две обвинения

Ден след специалната операция срещу трафика на хора, Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми 29-годишния сириец, със статут на постоянно пребиваващ в България.

Разбиха канал за трафик на мигранти в Пловдив

Освен на соченият за мозък на групата, с обвинения се е сдобил и 40 годишен български гражданин.

Двамата са обвинени за това, че на 24.05.2022 г., в съучастие, съответно като извършител и помагач, с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали 4 граждани на Сирия – всички мъже, сред които и непълнолетно момче,  17 г., да пребивават незаконно в страната и са им осигурили подслон в Пловдив. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 т.1 т.5 ал.1 вр. чл.20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

„Пловдивската вързка“, както го нарече прокурор Румен Попов, с убийството на двамата полицаи в Бургас от автобус пълен с мигранти е с инициали М.А.

Спрямо сириецът повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата през месец септември 2022 г. до 20.09.2022 г., на територията на гр. Пловдив и на гр. Средец, обл. Бургас, като подбудител, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено склонили 29-годишната П.Ч. и 39-годишния Й.Ч., български граждани, да извършат престъпление като подпомогнат 20 чужденци – граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, сред които и две деца – на 3 г. и на 14 г., да пребивават и преминават незаконно през страната. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

За същото престъпление като обвиняеми са привлечени и П.Ч., Й.Ч., като извършители, и М.Д., на 36 г., български гражданин, като помагач.

Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. 

Предстои Районна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

За срок от 24 часа по Закона за МВР са били задържани още седем лица на 20.09.2022 г. Те са били разпитани като свидетели, след което освободени. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина