От началото на март по 13 линии тръгват нови автобуси в Пловдив

Градът

Няма да ги има на таблата по спирките

Транспортните фирми в града се обединиха

Ще чакат испанците от ИНДРА да ги оборудват за електронната система

"Консорциум Пловдив 2017" подписа договор с Община Пловдив в сряда, по станалата известна като „поръчката за 13-те линии“. Обединението на 4 от транспортните оператори в гарад стана победител в голямата обществена поръчка, която се проточи над една година. Така от 1 март по линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222 от градския транспорт ще се движат общо 118 от най-новите автобуси в Пловдив.

"Автобусни превози" ще обслужва линии с номера 1, 44, 66 и 116, "Меритранс" поема само линия № 16, "Хеброс бус" е с най-много – 7, 29, 37, 99 и 6, а "Автотранс 2000" поемата 15, 18 и 222. 

По думите на ресорния зам.-кмет Златин Велев изборът е добър и дава възможност за по-качествена услугата за пловдивчани. „Максимално сме защитили интересите на Общината. Въвели сме високи изисквания – по темата за чистотата на въздуха се изисква Евро 4, а с този договор всички 118 автобуса ще бъдат Евро 6, така сме много над нивото, което се поставя като изискване", коментира той.  Споразумението стимулира използването на автобуси с повече седящи места. Превозвачите ще трябва да съблюдават изискванията за безопасност, хигиена на превозните средства, добро техническо състояние, добро обслужване от страна на кондукторите и шофьорите, спиране на всяка спирка, поддържане на температурата в помещения от 18 до 25 градуса и включване на климатичната или отоплителната система.

Предстои автобусите да бъдат оборудвани за връзка с електронната система. При подписването стана ясно, че този процес ще започне от идната седмица.

Припомняме, че преди ден кметът Иван Тотев коментира, че според изискванията на договора фирмите сами трябва да инвестират във въпросното оборудване. При подписването поясниха, че то е собственост на Общината, свалено е от част от автобусите и е в ОП „Организация и контрол на транспорта“.  Монтажът ще трябва да се извърши от испанската фирма "Индра", а разходите по монтирането и окабеляването е за сметка на превозвачите.   

Качеството на услугата пък ще се гарантира от сериозен контрол. Предвидени са солени санкции при нарушения, като финансовите глоби са от 1000 до 5000 лева. Съгласно договора за автобуси от 50 до 70 места разходът е 1,78 лева на километър пробег, а за автобуси със 109 места – 1,95 лева/км.

Ще се опитаме да качим хората на автобусите, коментира заяви Петко Ангелов от фирма „Автотранс 2000“ ООД. Той увери, че всяка линия ще има по един резервен автобус, така че да има 100 % изпълнение на курсовете.

Обединението на основните оператори в масовия градски транспорт ще даде възможност при изпадане на някой от членовете на консорциума в несъстоятелност, другите да поемат веднага неговите линии, така че да няма ощетяване на гражданите, подчерта Ангелов.

Цената на билета остава 1 лев.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.