ГрадътИзпод тепетоНовини

От ДБ искат отмяна на решението за застрояване на Гребната база

Искане за отмяна на решението на ОбС на Пловдив, позволяващо 81 дка от парк „Отдих и култура“ да бъдат застроени, внесоха до Областния управител Ангел Стоев съветниците от ДБ в града на тепетата.

„Решението е незаконосъобразно, тъй като приетият с него проект за изменение на ОУП не отговаря на законовите изисквания, а при неговото изработване и приемане не са спазени всички процесуални и материално правни изисквания, предвидени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Най-същественото нарушение в тази насока е допусната промяна в предназначението на терена от зелена площ в такава за рекреационни дейности “, обясни Добромира Костова.

В решението на ОбС има и още противоречия с разпоредбите на ЗУТ. Не е спазено например изискването промяната в предназначението да е направена въз основа на положителни становища от обществено обсъждане, а не както е в случая-само отрицателни, казват още от ДБ Пловдив.

На база гореизброените факти, съветниците призовават областния управител Ангел Стоев да върне за ново разглеждане решението (№ 521 от 24.11.2022г.) на Общински съвет Пловдив, или да оспори същото пред съда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина