БългарияГрадътНовини

Нов завод за ски отваря в област Пловдив

Amer Sports вече покрива около 30% от световния ски пазар

България е напът да се превърне в лидер в сектора за производство на ски. Amer Sports, която вече покрива около 30% от световния ски пазар, ще отвори втора фабрика в област Пловдив, която се очаква да отвори врати по-късно тази година.

Въпреки липсата на сняг тази зима бизнесът със ски се разраства. Това поне важи за „Амер спортс“ – заводът в Чепеларе, който прави брандове като Atomic и Salomon, пише Капитал. Компанията инвестира във втори завод, този път в Асеновград, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“ покрива около 30% от световното потребление на ски.

Световен играч

Новината за второто предприятие на компанията, чийто пряк акционер е австрийският Amer Sports Holding (а краен собственик е китайска група), беше съобщена от управителя Ивайло Петров на събитие на търговското представителство Advantage Austria.

Макар че за момента няма подробна информация за бъдещото производство и инвестициите, справка в Имотния регистър показва, че миналото лято „Амер спортс“ е купила около 12 дка парцел със сгради в Асеновград за 3.2 млн. лв. Продавач е „Комексмаш – Васил Пиронков“, която се занимава с автобусни и товарни превози.

Очакванията са първите продукти да започнат да излизат от новото предприятие още тази година. А това по думите на Петров ще превърне България в основен играч в производството на ски.

Фабрика с история

И в момента страната традиционно стои на челните позиции в сектора благодарение на завода в Чепеларе – бившият „Пампорово ски“. Според Петров това е локацията, където се произвеждат най-много ски в света.

Българската фабрика беше купена от финландската Amer Sports през 2008 г., но дълги години преди това имаше партньорство с австрийската Atomic, която е част от групата от 1994 г. След смяната на собствеността производството беше значително модернизирано и разширено.

В момента във фабриката работят около 760 души. Последният отчет на „Амер спортс“ показва, че приходите през 2021 г. са се увеличили със 7% до 71.8 млн. лв., но печалбата е намаляла до 2.2 млн. лв. заради нарушените вериги за доставки, както и заради драстичното увеличение на разходите за ток и газ. През 2021 г. са произведени близо 630 хил. чифта ски. Фабриката произвеждаше също карбонови шини за колелета, но тази дейност е приключила, става ясно от отчета.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина