Кой трябва да пази общинската собственост?

Градът

Оказва се, че няма еднозначен отговор на този въпрос, когато става дума за пътен знак

Не 3, а 35 минути е пътят пеша от централата на ОКТ до Капана

Таня Грозданова

Публикацията ни от понеделник със заглавие За колко време администрацията извървява 300 метра в Пловдив предизвика бърза реакция. Във времето от 16 до 19 часа пътен знак Г4, който „скиташе“ по улиците в квартал Капана близо два месеца, е бил прибран.

Тази снимка е от 19,10 часа в понеделник вечерта

Тази е от 16 часа същия ден

Екипът на Под тепето благодари на ръководителя на Общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев за бързата реакция след подадения сигнал и поредната статия по темата.  

Благодарим и на PR-а на администрацията Катя Примова, която позвъни на наш репортер, за да обясни кой отговаря за съхраняването на пътните знаци.  

Оказа се обаче, че този въпрос няма еднозначен отговор, въпреки, че в предмета на дейност на Общинско предприятие „Организация и контрол по транспорта“ е вписано и „Изграждане и поддръжка на вертикалната сигнализация на уличната мрежа с пътни знаци и други средства за сигнализиране“.

Изписваме го подробно, за да стане ясно, на всички пловдивчани, които пустосват ОП-то.

По време на ремонт на улици и тротоари за съхраняването на демонтираните знаци и тяхното възстановяване отговаря фирмата-изпълнител на обекта. Тук  е мястото да уточним, че първите хора, към които се обърнаха на няколко пъти живеещите и работещите в Капана, за да бъде прибран знака бяха работниците на „Драгиев и Ко.“

На второ място – подадохме сигнал на кметството по район и на дежурен  телефон на ОКТ преди Коледните празници. Е, явно институциите бяха запразнили и близо месец реакция не последва.

Извървяхме процедурата докрай и се обадихме лично на инж. Кръстев, който не за пръв път взе нещата в свои ръце. (Припомняме, че след поредица статии по темата за неработещите от години дарени светофари тип „бягащ пешеходец“ , бе организирана поръчка за батериите им.)

Сагата с мигриращия безстопанствен знак е показателна за това как работи системата за подаване на сигнали в администрацията. Отговорът на този въпрос е еднозначен – трудно!

Ако обикновен гражданин се заинати да се заеме с такъв казус ще трябва да пише като професионалните жалбоподатели – до този, който пряко трябва да го свърши, до началника му, до директора на началника му, до кмета, до ресорния министър, до Бойко Борисов, до президента и до Дипломатическия корпус … и после ако има нерви да чака. Непременно трябва да досажда на медиите с „дребнотемието си“.

Изключително много помага да помните думите на преподавателите си. Един от моите в университета казваше „ако някой не те разбира, направи му схемичка“. Както екипът ни направи с маршрутната карта от Google. Все пак, когато търсите информация в Интернет, не вярвайте на всичко. Може да се окаже, че дори официалните институции не предоставят вярна и точна информация.

В сайта на Община Пловдив пише, че седалището на ОП „ОКТ“ е на ул.“Райко Даскалов“ 45

Например в сайта на Община Пловдив пише, че седалището на ОП „ОКТ“ е на ул.“Райко Даскалов“ 45 и Google ще ви начертае фейк карта.

Като тази, която твърди, че пътят е 3 минути

Седалището ОКТ се намира в бившия хотел на Ванко 1

Като тази, която твърди, че пътят е 3 минути, а истината да се окаже с 30 минути по-продължителна и 1000 метра по-дълга.

А отговорът на въпроса "Кой трябва да пази общинската собственост" е всички, защото ние плащаме за нея.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.