Кметът не успя да подкара първия общински електромобил

Градът

Реното се оказа коварно тихо, Тотев реши да не рискува

 Общината закупи два електрически автомобила за нуждите на администрацията

Кметът Иван Тотев не успя да подкара единия от двата общински електромобила, които администрацията закупи от Омникар. Реното се оказа коварно тихо и градоначалникът не посмя да рискува, за да не чукне някого- около возилото се бяха скупчили много журналисти, зам.-кметове, чиновници и дори един депутат- народният представител от ГЕРБ Стефан Дедев, който рекламираше достойнствата на електромобилите. Тотев първо не успя да запали екологичната кола, а след като го направи с помощта на представителя на Омникар Юлиян Ангелов, не можа да я задвижи. Не, няма никакъв шум. Странно е. Човек трябва да свикне с това усещане, констатира кметът и се оттегли от електрическото Канго.  

Пловдив е първата община у нас, която се сдобива с електромобили. Возилата бяха докарани днес, след като администрацията се възползва от субсидията от по 20 хиляди лева за закупен автомобил от Националния доверителен екофонд. Единичната цена на Рено Канго на батерии е 60 хиляди лева, като от общинската хазна са били платени по 40 хиляди лева за бройка или общо 80 000 лв. за двете возила.

Електромобилите могат да минават 80 километра с едно зареждане. Те имат нулево замърсяване и предоставят изключителен комфорт за водача- той управлява в пълна тишина, обясни вносителят Юлиян Ангелов. Той уточни, че до 2025г. в Европа електромобилите ще станат масови, заради стъпките по ограничаването на конвенционалните автомобили, които въвеждат различните страни от континента. В България тези стъпки са плахи, на този етап. Единствените привилегии на собственици на електромобили са, че те не плащат пътен данък и в някои градове паркират безплатно в Синя или Зелена зони. Затова пък частната инициатива настъпва и през следващата година, например, в страната се очаква да бъдат изградени 500 зарядни станции.

Ние също имаме редица предложения за изграждане на такива станции на общински терени. Обсъждаме дори паркинга на Тримонциум. С тези два автомобила се опитваме да даваме добрия пример и се надяваме повече частни компании да инвестират в тази екологична, тиха и разбира се, икономична алтернатива на конвенционалните автомобили, каза кметът. Но уточни, че ако не е била субсидията от Националния доверителен екофонд, общината е нямало да закупи електромобилите. Сега те ще заменят двете най-стари возила в общинския автопарк. Те пък ще бъдат прехвърлени за нуждите на звената на „Паркиране и репатриране” и инженерната дирекция към кметството.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.