АктуалноВластГрадътИзпод тепетоНовиниОбщина Пловдив

ДБ настояват за оставката на Здравко Димитров

Денивелирано кръстовище в центъра на града е грешно градоустройствено решение, което отдавна е установено в цял свят

Една от главните причини за извънредна сесия на Общинския съвет беше гражданският натиск срещу проекта за пробива на Водната палата, около който има много повече въпросителни, отколкото решени, заявяват от „Демократична България“. Те настояват за оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров, чието управление според тях връща Пловдив потенциално години назад.

Вижте цялата им позиция:

Вчера ОбС на Пловдив не подкрепи предложението на съветниците от „Демократична България“ проектът за пробива под Водната палата да бъде окончателно спрян. Решението за отлагане на строителните дейности по изграждане на съоръжението за 45 дни е временно, не е съобразено с желанията на гражданите и ще проправи пътя на проекта и той в крайна сметка ще бъде завършен във вида, срещу който граждани, експерти и урбанисти се противопоставиха. Това е прах в очите, за да може около Коледа изграждането на пробива да бъде подновено с нова сила.

Денивелирано кръстовище в центъра на града е грешно градоустройствено решение, което отдавна е установено в цял свят, а ние отиваме там, откъдето другите се връщат. Вместо да се харчат милиони за този нецелесъобразен проект, решението за Пловдив е удвояване на Околовръстното шосе, изграждане на Вътрешен ринг и защитени коридори за градски транспорт.

Днес мнозинството в Общинския съвет, и с особена сила близките до кмета Здравко Димитров политически сили, не взеха предвид желанието на пловдивчани този проект въобще да не се осъществи. А всъщност, една от главните причини за извънредната сесия беше гражданският натиск срещу проекта, около който има много повече въпросителни, отколкото решения!

Администрацията на кмета много пъти даде допълнителна мотивировка защо проекта следва да НЕ се реализира. Пример за това е анализът на трафика, който е извършен само за въпросното кръстовище на „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица-юг“. Това е в разрез с нуждата на много по – всеобхватен анализа на цялата транспортна зона, включваща минимум най-близките кръстовища, някои от тях силно невралгични, като кръстовището на „Чифте баня“.

Освен това, целият проект за пробив заплашва бюджета на Общината с възможността за връщане на много повече средства от споменатите от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев 300 000 лв. по проекта за парковото пространство пред Водната палата, реализиран с ресурси на оперативна програма “Региони в растеж”. Ние, съветниците от “Демократична България”, смятаме че Здравко Димитров отново подменя обществения договор, а желанието на гражданите е пренебрегнато.

По собствените думи на кмета, Пловдив още много време ще остане град за автомобилите, а не за хората. Това е още един повод да призовем Здравко Димитров да подаде оставка, защото всеки ден от неговото управление връща Пловдив потенциално години назад. От групата на “Демократична България” ще следим всички процеси по изпълнението на днешното решение на ОбС и ще оповестяваме всички налични нередности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина