ГрадътНовиниСпортСпортен Пловдив

Сто китайски гребци вече пристигат за Световната купа по гребане в Пловдив

На 15 май Организационният комитет внася кардидатурата на града за домакинство на състезания през следващите 3 години

Голяма група от 100 китайски гребци пристига на 22 април в Пловдив за участие в първия кръг на Световната купа по гребане. Това съобщи на пресконференция председателят на Организация комитет на първенството Иван Попов. Дотук са акредитирани общо 650 гребци, но се очаква потвърждение още от отбора на Русия и на още няколко по-малки федерации. Общо в Пловдив ще пристигнат около 1200 чужденци – треньори, медицински персонал, ръководители на делегации и фенове на гребния спорт. Жребият за първенството ще бъде изтеглен на 9 май, а най-натовареният състезателен ден е 10 май, когато са подборните серии. На 11 май са полуфиналите, а на 12 май – финалите от първия кръг на Световната купа по гребане.

Българското участие

Изминаха 3-4 доста тежки години на смяна на поколенията в нашия спорт, каза Свилен Нейков – председател на управителния съвет на Българската федерация по гребане /БФГ/. “През това време стремежът ни бе по-голям брой състезатели да навлязат във възрастовата група мъже и жени. Резултатите са добри – имаме голяма група юноши и девойки, които навлязоха в младежката възрастова група. Имаме балкански шампиони, имаме бронзови медали от световни първенства. Стратегията ни е тази силна група да е готова за участие в олимпийски игри. В момента разчитаме най-много на Кристян Василев и Десислава Георгиева и вярваме, че през тази година можем да имаме поне една олимпийска квота. За съжаление един от нашите състезатели се контузи – това е европейският шампион и бронзов медалист от световното първенство за младежи през 2018 година  Борис Йотов.” – разказа г-н Нейков.

На състезанията от Световната купа по гребане в Пловдив страната ни ще участва не само с мъже и жени, но и с младежи до 23 години. Състзателите, които ще стартират в Пловдив са Кристиян Василев на скиф, Десислва Георгиева на скиф, Станимир Халаджов и Рангел Кацарски на двойка скул и Николай Георгиев, Георги Чавдарски също на двойка скул.

Потенциал

В момента в България гребане развиват 21 клуба със 750 състезатели. В Българскаата федерация по гребане считат, че около 1-2 процента от тях имат потенциал да станат състезатели от световна величина. “Когато говорим за гребане с удовлетворение мога да кажа, че с Министерството на спорта и с министър Кралев говорим на един и същи език и получаваме солидна подкрепа. Бюджетът на федерацията през последните две години е 690 000 лева. За първи път получихме и бюджет от 20 000 лева по програма за подпомагане на парагребци. Вече имам и „острие” в гребането за параспортисти – това е Илиян Млденов, който се готви услено за големи състезания.” – заяви още Свилен Нейков. Той каза също, че БФГ е силно заинтересована от провеждането на големи състезания в Пловдив. Състезания от такъв ранг носят добри икономически и социални ефекти за града, престиж за България и допълнителни приходи за българския гребен спорт, защото с финансовите средства от състезанията Организационният комитет подпомага нашите клубове. С тези средства БФГ подобрява материалната си база и закупува лодки, гребла, транспортни средства, моторници. През 2018 година например закупихме гребла, които предадохме на клубовете, както и микробус за националния ни отбор, обясни г-н Нейков.

Възвращаемост на инвестициите

“От 2011 година на гребния канал сме провели 10 големи първенства. Община Пловдив има необходимия опит, за да проведе състезание на най-високо ниво. В годините община Пловдив методично инвестира в канала и съоръженията около него. Ние сме убедени в ефективността на вложенията в спортните съоръжения на гребния канал. Възвръщаемостта на всеки лев инвестиции носи възвращаемост от 7 лева /по данни на Световната здравна организация/. Става дума не само за големия спорт и местната икономика, а за масовия спорт и комплексен социален и здравен ефект.” – каза заместник кметът на Пловдив Георги Титюков. Той прогнозира, че до 2 години ще бъде готов и вторият гребен канал, като част от екопарк “Марица”. Целта е Пловдив отново да стане домакин на супер състезания по гребане. Дотогава градът ще кандидатства за  3 по-малки първенства: 2021 година световно първенство за юноши и девойки , 2022 година – световно първенство за младежи до 23 години  и 2023 година кръг от Световната купа. “Реално първото суперсъстезание, което можем да спечелим е 2024 година, но още няма определена дата за кандидатстване за него. На 15 май ще внесем документите за кандидатстване на трите по-малки първенства.” – заключи Иван Попов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Иван Попов, дето си сменя мерцедесите редовно, купи ли за работниците в печатницата си мотокар с манипулатор? Защото те всеки ден рискуват здравето и живота си, разтоварвайки балите с хартия по първобитен начин, само защото на нафуканото им шефче му се свиди да им купи нормална техника.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина