Васко Василев хвърли ръкавицата на Адел

Гласове

Виртуозът рисува кино с цигулката си пред препълнен Античен театър, пресъздаде музиката от Skyfall и Мисия невъзможна

Няма по-красиво място в света от това, каза от древната сцена той

Васко Василев хвърли ръкавицата на Адел от Античния театър снощи. Той изкара гласа на актуалната британка с лъка и струните на 300-годишния си Страдивариус от парчето Skyfall пред повече от 3 хиляди меломани. Така виртуозът покани гласовитата певица да се надпява с инструмента му. Ако пък осъзнае, че няма шанс, поканата важи за съвместно парче, сметнаха феновете край древната сцена, омагьосани за пореден път от гения на пловдивчанина. Той излезе пред пловдивска публика за проекта Cinema Concertos, като Skyfall бе малка част от Джеймс Бонд китката в класическо звучене. Василев, обграден от супер музиканти и подкрепян солидно от сценичната си половинка Памела Никълсън, рисува кино с цигулката си в продължение на близо два часа. Разходи се през класически ленти и свой любими филми. Пренеса ни в музиката на Кръстникът, Отнесени от вихъра, Модерни времена, Карибски пирати, Мисия Невъзможна, Любовна история. И в тази пъстрота от музика, кино и свързани с тях герои, артисти и места Васко призна гръмко пред препълнения Античен чертаейки с лъка си театъра: Няма по-красиво място на света от това!

От кол и въже от цяла Европа сме се събрали, представи един по един колегите си на сцената. В малкия му класически оркестър имаше музиканти от Англия, Испания, Венецуела. Винсенте Кампос изстискваше романтично тромпета си, а барабанистът на Чамбао ни хвърляше в екшъна с ритъма от Мисията Невъзможна. Маестро Мигел шареше с диригентската палка, докато Памела Никълсън танцуваше над клавира си. Букетът бе пълен с пловдивските музиканти Цвети и Анет- флейта и виолончело.  

Cinema Concertos имаше и тъжен нюанс, когато Васко Василев посвети пиеса на починалия вчера великан Валери Петров. Усетил настроението на публиката цигуларят премина на друга вълна. Сложи каскет, залепи мустачки и затепка по сцената ала Чарли Чаплин. После отведе себе си и всички до остров Скопелос за филма Мама Мия. С парчетата на Абба амфитеатърът се превърна в дансинг. Васко, обичаме те, крещеше се от първите редове, а дечица търчаха към сцената с букети в ръка.

Сцената за кратко замлъкна, за да се разтресе силно от страстно танго и Мисията Невъзможна, извадени на извикан от публиката бис. Преди него обаче нотните партитурите на Памела се разпиляха и се наложи двамата с Васко да изнамерят в купа от листа израните от тях са финал на шоуто пиеси.  След последните акорди музикантите се събраха като семейство, а не като колеги, за да се поклонят пред другите трите хиляди от фамилия Василеви.

Памела търси с помощта на Васко избраните за бис пиеси в разпиляните партитуриПоредната среща на Васко с голямото му пловдивско семейство завърши зад кулисите, където по традиция той раздаде стотици автографи.Воала!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.