ЖивотЗабавление

Пловдив с Вампирариум след находката под Трихълмието

Интересни идеи се родиха в Пловдив след сензационното откритие на екипа на археоложката Елена Божинова, открил в появилия се под Трихълмието некропол необичайно погребани костни останки, принадлежащи на предполагаем вампир. Частният бизнес вече чертае планове как да използва имиджово археологическата случка. А новината на Под тепето за находката е и сред най-актуалните теми в общинската администрация, която вече обмисля как да вкара в туристическата карта тленните останки на изпратения в отвъдното с тухла в устата и керемида върху главата като застраховка срещу послесмъртни действия средновековен пловдивчанин. Обсъждат се варианти, обмислят се начините за привличане на интереса на хората, които се интересуват от история и загадки.

Думата Вампирариум произнесе пред Под тепето кметът на Пловдив Иван Тотев. Със сигурност ще впишем това откритие в някои от бъдещите ни проекти. Самият факт, че некрополът и необичайният му обитател се намират под Трихълмието ни задължава да използваме тази история. Това е най-добре запазеният скелет, положен във вечния си дом по такъв начин в периода около 14-ти век. Трябва да експонираме тези християнски вярвания Средновековието. Да покажем на днешните поколения какви са били вярванията и ритуалите на хората тогава, отбеляза градоначалникът. Като допълни, че един от вариантите в тази посока е Вампирариумът да бъде свързан по някакъв начин с реконструкцията на Небет тепе.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. В бъдещия Вампирариум да се запази място за Тотев, Фърков, Стоянов и още някои бъдещи кандидат -вампири, от които Пловдив трябва да се брани дълги години след смъртта им.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина