В църквата като в Биг Брадър

Гласове

Image title
Иво Дернев

Пловдивският митрополит г-н Николай твърдо е решил да превърне в риалити шоу най-интимното действие на човека- молбата му към Бога. Вярно, идеята може да се окаже тотален хит, но ще похарчим вярата. Ще ни снимат камери, докато молим за прошка. Ще ни записват, докато търсим спасение за душите си. Ще ни архивират как се молим, кръстим и търсим надежда. Как плачем пред иконата или как се радваме пред олтара, получили просветление. Ще ни отнемат мига, в който искаме да бъдем сами с онзи, на когото вярваме и се осланяме. Моментът ни на уединение ще стане като клипче в youtube, а храмът ще се превърне в Къщата на Биг Брадър.
Но като се замисля, можем да се молим и у дома, наблюдавайки с пакетче пуканки и два литра Кока Кола Българската православна телевизия. Ще отразява пре-богатия духовен живот на духовниците, гласи съобщението от митрополията. Отсега си представям драматичните репортажи от изпълнение на свещеническия дълг- Николай лети с 200 километра в час със сивото си БМВ, разтревожен, че закъснява за служба в пет звезден хотел в Девин. Или пък материали за добрите сърца на духовниците- Антоний Смолянски ще бъде сниман да дава подслон и топлинка на цяло семейство мечки, като ги приютява в Аудито си А8, та да види Бриджит Бардо как го прави БПЦ. Отец Добри пък ще прави римейк на филма Вчера в семинарията, като за нуждите на продукцията ще иска мерцедесите на Дядо Борис за реквизит. Ще има ежедневни предавания за лайфстайла на поповете и хобитата им. Пилотният брой естествено ще е двучасова разхода в тайното шкафче с часовниците на владиката. Времето няма да стигне (само произнасянето на марките им ще отнеме около 60 минути) и епизодът ще завърши с “To be continued”. За изненада на миряните, втората серия ще бъде допълнена с колекцията от златни ръкавели на дядо. Подробни интервюта ще има с персоналните гардове на митрополита, които ще разказват как са се обучавали на пост, молитва и бойни изкуства в манастира Шао Лин, а отец Апостол от Св. Богородица ще разкрие тайните на камшичния си удар, с който изби Златния скункс от Густо ми е, Велков. Отец Евгений от храма Св. Николай пък ще води здравна рубрика “Само за мъже”, в която ще издаде тайната как се правят седем деца и как се изхранват със свещеническа заплата.
Ето и програмата:
7.30ч.-“Сутрешна молитва” с водещ дядо Николай (с подкрепата на Мерцедес, БМВ и Вашерон Константен)
9.30ч.- “Поп на пости”, съвместна кулинарна продукция на Дискавъри и SCI-FI 
11.30ч.- „Биг Брадър“ от храм Св. Марина
14ч.- “Бради”, стайлинг предаване с водещ монах Дим Дуков
15.30ч.- “Вчера”, първи епизод ( в ролите Отец Добри и дузина семинаристи, които бутат Мерцедес S класа, тъй като учебното заведение няма пари за гориво на ведомствените автомобили)
14.30ч.- “Семеен журнал”, само за семейни двойки (за живущите на съвместни начала без сключен църковен брак телевизията ще е кодирана)
17.30ч.- “Суета, любимият ни човешки грях”, предаване за попски лайфстайл
19ч.- “Без свещи”, игра със зрителите, които ще изджегъркват восък от ламиниран паркет в църква за време
19.50ч.- Дядо Николай чете приказка за лека нощ на православните дечица
20ч.- “Биг Брадър”, студио и обзор на православния ден от Отец Апостол, който вмъква за колорит какви мерки са били предприети срещу масовата напаст на златни скунксове в епархията
21ч.- “Манастирът Шао Лин”, авторско ток шоу на охраната на владиката
22ч.- “Св. Врач”, мъжки здравно-икономически журнал само за възрастни миряни с полезни съвети с водещ Отец Евгений
23ч.- “Дяволът и Мадоната”, сериал за мъките на народа, причинени от Мадона и съгрешенията й (сериалът не се препоръчва за лица под 18 г.)
Дайте още пуканки и Кока Кола. И няколко икони за домашна употреба.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.