Пълна мъгла около казуса с градинката край Новотела

Гласове

Димитър Кацарски: Зелената площ няма да бъде застроявана

Там има два частни парцела- триъгълник до Пешеходния мост и бившият Малък Новотел, няма данни за старт на строителство в тях

Паулина Александрова

Вчера ви разказахме за получен сигнал от наши читатели, притеснени от подготовка за строеж в градинката до Пешеходния мост, включващ събарянето на детска площадка. Живеещите в близост до нея са направили подписка против тези действия. По неофициална информация ще бъдат издигнати три жилищни кооперации, 5-етажна, 6-етажна, а за третата все още нищо не се знае.

Заместник-кметът по Общинската собственост Димитър Кацарски коментира, че няма повод за притеснения. Няма влязъл в сила проект, но дори това да се случи, детската площадката и голяма част от градината няма да бъде засегната. В рамките на квадрата има два частни парцела. Единият е този на бившия малък Новотел, който е на наследниците на Андрей Павлов. Те все още нямат намерения да строят. Те имат право да вдигнат 4- етажна сграда, но на този етап няма такива индикации. Другият частен парцел е реституирано парче земя, подобно на триъгълник, което се намира плътно до пешеходния мост и влиза в границите на зелената площ. Засега няма данни собствениците му да предприемат някакви действия. Общината също притежава немалък квадрат от зоната, на северната граница на паркчето, за които също няма индикации.

Строителство в зелената площ няма да има, подчерта Димитър Кацарски. Не така обаче мислят хората от квартала. Те са сигурни, че скоро започва строителството на три сгради.  Върнахме се на мястото, за да проверим какво се случва. Според един от хората, до които се допитахме,  собственик на заведение на ул. Неофит Рилски притежава парцела и иска да разшири кафенето си. Според него той е виновникът за цялата тази какафония, но информаторът ни не пожела да каже нито своето име, нито това на въпросният бизнесмен. Единственият му коментар за него бе "Не искам да се занимавам с него, защото е много лют". Парадоксът идва от там, че човекът, за който говори, е именно собственикът на кафенето, в което вчера се подготвяше подписката срещу мистериозния проект за строителство в градината. Персонал в заведението също е срещу бъдещи строежи на това място. Техният коментар беше, че няма никаква истина в тези обвинения. Нито ще разширяваме, нито имаме право на това, обясни един от служителите.

Нито кършияклии, нито работещите там имат яснота по въпроса кой и какво точно ще се строи. Но са сигурни, че нещо се мъти. Подписката, събрана от жителите на квартала е изпратена в Общината още вчера. Сега те очакват адекватен позиция от администрацията, за да не се допуска бетонирането на едно от малкото зелени кътчета в Кършияка.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.