Фани Белнейска: Искам Лазар Колев да си задава въпроса „Защо го направих?” до края на живота си зад решетките

Гласове

Фани Белнейска
Фани Белнейска
Майката на сестрите Белнейски- Фани даде искрено интервю за Под тепето по време на вчерашното заседание по делото в пазарджишкия съд. За първи път Фани е абсолютно  категорична пред медии по отношение на Лазар Колев.

– Минаха толкова заседания по делото за убийството на дъщеричките ти. Всеки ден гледаш лицето на сочения за извършител на зверството Лазар Колев. Какво си мислиш, взирайки се в очите му? Той ли е убиецът на дъщерите ти?
– Има една стара поговорка, че човек си сменя физиономията, но нрава- не. Той явно е от тези хора, които могат да си сменят физиономията и да изглеждат различно вМайката на убитите Роси и Христина в съда
Майката на убитите Роси и Христина в съда
различни моменти. От всички факти, изнесени в тези заседания, които видях и чух, определено мога да го кажа, че е Лазар Колев.
– Можеш да кажеш, че той е убил децата ти?
– Разбира се. Съдя по всички факти по делото. И по вътрешното ми чувство на майка, която вече не може да прегърне дъщеричките си. Вътрешното чувство е доста странно нещо, но в случая, е то е категорично.
– Искаш ли да кажеш нещо на Лазар Колев? Ако биха ти позволили да говориш с него, какво ще го попиташ?
– Бих му задала един въпрос. Защо трябваше да ги убива? Можеше да ги пусне да се приберат у дома, при мен. Нещата можеше да се уредят по по-лесен начин, а не по този.
– След като си убедена, че той е убиецът, как наказание искаш за него?
– Искам доживотна присъда. За да си задава всеки ден въпроса „Защо го направих?” зад решетките. Дори да съществуваше смъртната присъда, не бих искала всичко да приключи за миг. Искам всеки ден, до края на живота си, да живее с въпроса „Защо го направих?”, лишен от свобода. Това ще е заслужено наказание. Image title

– Смяташ ли, че е имало и друг човек? Че Лазар Колев не е убил сам дъщерите ти?
– Трудно ми е да повярвам, че той сам би го извършил и че няма помощник. Надявам се  сам да посочи с кого е бил, докато е убивал дъщеричките ми, защото няма какво да губи.
– Ти имаш ли подозрения?
–    Нямам подозрения.
– Чу много неща по адрес на дъщерите си по време на процеса…
– Чух много глупости, много измислени неща. Като една от свидетелките, която се яви в съда и каза, че е решила да пробва как работи системата. Смятам, че на някои хора трябва да им се потърси някаква отговорност. Не може някой да говори за децата ми неща, които не са така, и да създава илюзия в обществото за тях. Да ги превръща в образи, каквито не са били.
– Искаш ли да кажеш нещо на майката на Колев? Двете не си говорите, а тя казва, че детето й не е убиец.
– И най-черното чедо е най-хубаво за майка си. Всяка майка би защитавала детето си, както аз защитавам моите. Нямам какво да й кажа, защото по много нетактичен начин тя изрече камара лъжи пред обектива на определена камера и не бих й простила онова, което каза, защото не е истина.
– Предстои излизането на книгата за историята Белнейски „без сълзи”, както я е кръстил автора Любо Илков. Чела ли си я?
– Все още не. Вярвам, че историята ще е истинска. Но не вярвам, че няма да има сълзи. Със сигурност ще има сълзи.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.