ГласовеЗа насЗдравеМненияНовиниПУЛС

Евростат: Рекордна смъртност в България

88% повече починали през ноември в страната, отчита европейската статистическа агенция

Евростат публикува данни за свръхсмъртността, според които тя е била най-висока в България от 30 държави в Европа, откъдето са събрани данни. Броят на починалите в България през ноември е почти два пъти по-висок от обичайния отпреди пандемията, отчитат от европейската статистическа агенция.

Свръхсмъртността е завишението на средния брой починали, като те се сравняват с умиранията през съответния месец 2016 – 2019 г. Показателят регистрира умрелите по всички причини, не само починалите от COVID-19 в болниците, и се смята за достоверен показател за действителния мащаб на здравната криза, предизвикана от COVID-19. Данните са събрани от ежеседмичните доклади, изпращани от националните статистически органи в европейските държави до Евростат.

Според резултатите през ноември 2021 г. умиранията в България са с 88.2% от тези за същия месец през базовия период отпреди пандемията. Това е най-високият брой починали в ЕС за месеца, който се оказва най-смъртоносен за изминалата година в Европа. Въпреки ръста на починалите в България през ноември, той не успява да надмине рекорда от ноември 2020 г., когато свръхсмъртността в България е била 94%. През октомври 2021 г. свръхсмъртността е била 73.1%, а през септември – 51.1%.

От началото на пандемията до юни 2020 г. е единственият период, в който в България са регистрирани по-малко починали, отколкото през 2016 – 2019 г.

Измерването на Евростат съвпада с четвъртата вълна на коронавирусната инфекция в България, която се разви от края на август до началото на декември 2021 г. На 18 ноември бившият здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че епидемичната вълната е пречупена, което не се потвърждава от статистическите данни на Евростат. На 26 ноември той награди съветника си за COVID-19 за добро управление на здравната криза, а президентът Румен Радев похвали служебното правителство за справянето с епидемичната вълна.

Завишаването на смъртността през ноември е особено високо и в Румъния, където свръхсмъртността през ноември е 83.9% – втора в ЕС след България. Трета е Словения с 52.5% повече починали през месеца спрямо предпандемичните години.

Евростат отбелязва, че ноември 2021 г. е вторият по свръхсмъртност месец в Европа от началото на пандемията, като умиранията са били повече само през ноември 2020 г. Тогава 40% повече хора са загубили живота си. Периодът съвпада с изключително тежката втора вълна на COVID-19 в Западна Европа, която доведе до затваряния и национални карантини в почти всички западни държави.

За сравнение – през ноември 2021 г. около 27% повече хора от обичайното са починали в 30-те наблюдавани държави, най-голямото увеличение през последната година.

Прекомерната смъртност да варира съществено в различните европейски държави. За разлика от България и Румъния, които са отбелязали най-високи нива на смъртност, Италия отчита 4% повече смъртни случаи, а Франция – 4.9%. Швеция, е единствената европейска държава, която не отбелязва ръст на свръхсмъртните случаи през ноември. Скандинавската държава отчита спад с 0.5%.

Агенция „Ройтерс“ отбелязва, че България, където почти два пъти повече хора са починали през ноември спрямо средния брой на умиранията, е регистрирала със седмици над 100 души дневно починали само в болничните заведения. Тя добавя, че България е най-слабо ваксинираната държава в Европа, само с един от трима жители, напълно имунизирани срещу COVID-19. Румъния, която има втората най-висока извънредна смъртност, е и втората най-слабо ваксинирана държава, където е покрито около 40% от населението.

Данните на европейската здравна агенция показват, че към 14 януари 28.2% от българите са ваксинирани срещу COVID-19, а 6.5% имат поставена бустерна доза. И по двата показателя България запазва последните си места в Европа, където средните нива на ваксинация са 69.1%.

Източник: Дневник

Илюстрацията е част от наградените творби в младежки конкурс за плакати на НХГ „Цанко Лавренов“

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

 1. При тази болна здравна система, със или без ваксинация, резултатите са отчайващи! Дори в бедните африкански държави не умират толкова хора в болниците! Няма протоколи за лечение, няма проверки, няма виновни….

 2. Когато смъртността се подкрепя финансово от СЗО и малоумните ни алчни мародери ЛАПАТ ЩЕ Е ТАКА.КОВИД СЕ ЛЕКУВА НО ТЕ НЕ ГО ЛЕКУВАТ ЗАЩО ПРЕБИРАТ ПО 25000 ЛВ ЗА ТРУП ЛЕСНО МОЖЕ ДА ИМ СЕ ИЗКАРАТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НО ОТ ПЛАТЕНИ БОКЛУЦИ НЯМА ЗА СТАНЕ СКОРО

 3. Илюстрира се със образи ПО ТЕМАТА, а не по съвети от очинайката!

  = https://nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици = сякаш не знаете къде да надникнете (ами питайте!)

  Дали да се ваксинира всеки бил „слободен“ да решава = така както дали от шестия етаж или ако не сполучи, тогава да опита от осмия / десетия…

  Само че става малко нарушаване на МОИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА!

  1. При системата на територия БГ която се оказва най-здравеОПАСНА в европейска перспектива (и световна, донякъде) не прекрачвам прага без две маски’95% една върху друга, отгоре на три имунизации досега.

   Знам, че ще мрем всички, ала аз не бързам

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина