ЕК забрани титановия диоксид като добавка в храните

Живот Новини Под лупа

Забраната на E 171 в храните ще се прилага след шестмесечен преходен период

Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните (E171). Забраната ще се прилага след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Безопасността на храната, която консумират нашите граждани, и тяхното здраве не подлежат на преговори. Ето защо гарантираме строг и непрекъснат контрол на най-високите стандарти за безопасност за потребителите. Важно е с тази дейност да се гарантира, че само безопасни вещества, подкрепени от солидни научни доказателства, достигат до нашата трапеза. С днешната забрана премахваме хранителна добавка, която вече не се счита за безопасна. Разчитам на органите на държавите членки да си сътрудничат, за да гарантират, че стопанските субекти в хранителната промишленост ще прекратят употребата на E171 в храните.

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни — от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, представено миналата есен. То се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

Корица източник: bakeryandsnacks

Споделете ни във:

1 thought on “ЕК забрани титановия диоксид като добавка в храните

  1. Ха ха сетила се Мара да се побара.Има още доста вредни храни които ни ги пробутват ежедневно и водят до ракови заболявания и това не е от вчера.Масовия геноцид е почнал доста по рано от Ковид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.