Евробарометър: Европейците одобряват реакцията на ЕС на войната в Украйна

Гласове Новини
Пловдив подкрепя

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79 %) и е бил единен (63 %) и бърз (58 %) в реакцията си

Гражданите във всички държави — членки на ЕС, показва широк консенсус в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна.

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79 %) и е бил единен (63 %) и бърз (58 %) в реакцията си.

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално над девет от всеки десет анкетирани (93 %) одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88 % от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80 % одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците (80 %) одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79 % от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците (67 %) подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75 % считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.

Проучването показва също така широка подкрепа за действията на ЕС в областта на енергетиката, чиято цел е премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива. Налице е широк консенсус относно попълването на хранилищата за газ в ЕС, за да се избегнат рисковете от недостиг през следващата зима (86 %), вземането на мерки от страна на ЕС за повишаване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките (85 %) и факта, че войната в Украйна прави по-наложително инвестирането в енергия от възобновяеми източници (84 %). 90 % от европейците са съгласни, че следва да се вземат мерки на европейско равнище за ограничаване на последиците от нарастващите цени на енергията за потребителите и предприятията. 86 % от анкетираните европейци заявяват, че нарастващите цени на енергията се отразяват значително на покупателната им способност.

Това експресно проучване на Евробарометър бе проведено в 27 държави членки между 13 и 20 април 2022 г. Онлайн бяха интервюирани 26 066 граждани на ЕС.

Споделете ни във:

1 коментар за “Евробарометър: Европейците одобряват реакцията на ЕС на войната в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.